dijous, 7 de juny del 2012

Premis Gran Angular i Vaixell de Vapor 2012

L’obra Els nens de la meva classe, de l’escriptora, il·lustradora i mestra d’escola Victòria Tubau, ha guanyat el XXIII premi de literatura infantil El Vaixell de Vapor, dotat amb 15.000 euros. Per la seva part, la novel·la El racó de Penèlope, de l’escriptor, editor i traductor valencià Pasqual Alapont, s’ha endut el premi de literatura juvenil Gran Angular, també dotat amb 15.000 euros. Els guardons, impulsats per Editorial Cruïlla es van fer públics aquest dijous passat

 Victoria Tubau, nascuda a Berga l'any 1959. És mestra en una escola pública, té una llarga trajectòria com a il·lustradora i ha col·laborat amb diverses editorials, diaris i revistes. A l'Editorial Cruïlla ha il·lustrat l'Ocell de foc, d'Emili Teixidor, L'Herència, de Jaume Cela, La cortina de la mainadera, de Virginia Wolf i el poema de Sant Jordi, de Josep Maria de Segarra. Com a pintora, ha exposat la seva obra a Catalunya, França, Alemanya, i a Itàlia.

A la seva obra Els nens de la meva classe es barreja realitat i fantasia on coneixerem  la història del Batat  que té deu gallines que viuen a la cuina i es banyen dins la banyera, la Sunna té una maleta misteriosa, l’Akim abans vivia en una illa preciosa en forma de sargantana, el Nur de tant en tant es fa invisible, la Mela ha trobat unes tortugues que anaven de festa,…
Segons el jurat: Els nes de la meva classe, és una obra fresca, àgil i molt imaginativa, que destacava sobretot perquè té un punt de surrealisme. Els relats, de sobte, fan un tomb i entre en un món oníric. Aquesta barreja de realitat i fantasia és el que ha atrapat el jurat.”

  
Pasqual Alapont, escriptor valencià nascut a Catarroja, l'any 1963. És llicenciat en Geografia i història per la universitat de valència, i a treballat sempre vinculat al món del llibre i el teatre com a traductor, editor, novel·lista, actor i dramaturg. Ha publicat una trentena de llibres entre obres infantils, juvenils, traduccions, novel·les i obres de teatre, entre les quals es poden destacar L'ovella negra, L'Infern de Marta, Pell de corder o la tetralogia al voltant dels populars personatges de Manel i l'avi Frederic amb més de 100.000 llibres venuts.

A El racó de Penélope,  Zinc Peris emprèn un viatge, un llarg viatge de pocs quilòmetres de distància, des d’un barri de València fins al Perelló, un poble del litoral valencià on els seus pares tenen pensat de muntar un restaurant, El racó de Penèlope. De fet són ell qui s’han vist obligats a canviar d’aires i de retruc, de la nit al matí, capgiren la vida del fill.
El jurat ha destacat de l'obra: El racó de Penelope: "l’explicació,  amb gran sentit de l’humor, el procés de creixement d’un adolescent i com aquest adolescent es descobreix a través de l’amistat amb un adult. També ha valorat el rerefons relacionat amb els clàssics que dóna cos a l’obra.”

Per a + informació