
L'Ulisses és una de les obres capdals del segle XX. Durant les primeres dècades d'aquest, la narrativa europea va viure una gran revolució. Alguns escriptors com Franz Kafka, Marcel Proust o Virginia Woolf van protagonitzar aquest periode a l' ampliar les posibilitats de la novel·la contemporànea. Segurament si haguèssim d'escollir una sola obra i un únic autor emblemàtics en aquest sentit, que representin cabalment aquesta ruptura amb la narrativa decimonònica, aquests serien James Joyce y la seva novel·la Ulises (1922). Tot i això, continua sent una obra controvertida justament per la seva complexitat i caràcter experimental.
Ulisses és una novel·la monumental que relata el pas per Dublín del seu personatge principal, Leopold Bloom i de Stephen Dedalus —ambdós, àlter egos de l'autor: Leopold (Joyce vell) i Stephen (jove)—, durant un dia qualsevol, el 16 de juny de 1904. El títol fa referència a l'heroi de la Odissea d'Homer. Hi ha tot un paral·lelisme (lingüístics, retòrics i simbòlics) entre les dues obres. Per exemple, la correlació entre Bloom i Odiseo, així como la que existeix entre Stephen Dedalus y Telémaco).
Actualment, els lectors amants de l'obra cel·lebren el 16 de juny en tot el món una festivitat homenatge anomenada el Bloomsday.
Si us voleu apropar a l'obra o entendre-la millor podeu començar consultant l'article que li dedica la Wikipedia. Ens dona eines per entendre l'argument i la seva estructura.
L'activitat és oberta a tothom i es farà a la sala d'actes de la biblioteca. Us hi esperem!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada