dimecres, 22 de febrer del 2012

L'Ulisses de James Joyce segons Lorenzo Silva. Xerrada a la biblioteca.

El proper dia 13 de març, a les 19:00h, Lorenzo Silva ens oferirà una xerrada al voltant de l'Ulisses, de James Joyce. L'activitat foma part de la celebració II Setmana del Rugby de Viladecans (del 15 al 17 de febrer) i és oberta a tothom.

L'Ulisses és una de les obres capdals del segle XX. Durant les primeres dècades d'aquest, la narrativa europea va viure una gran revolució. Alguns escriptors com Franz Kafka, Marcel Proust o Virginia Woolf van protagonitzar aquest periode a l' ampliar les posibilitats de la novel·la contemporànea. Segurament si haguèssim d'escollir una sola obra i un únic autor emblemàtics en aquest sentit, que representin cabalment aquesta ruptura amb la narrativa decimonònica, aquests serien James Joyce y la seva novel·la Ulises (1922). Tot i això, continua sent una obra controvertida justament per la seva complexitat i caràcter experimental.

Ulisses és una novel·la monumental que relata el pas per Dublín del seu personatge principal, Leopold Bloom i de Stephen Dedalus —ambdós, àlter egos de l'autor: Leopold (Joyce vell) i Stephen (jove)—, durant un dia qualsevol, el 16 de juny de 1904. El títol fa referència a l'heroi de la Odissea d'Homer. Hi ha tot un paral·lelisme (lingüístics, retòrics i simbòlics) entre les dues obres. Per exemple, la correlació entre Bloom i Odiseo, així como la que existeix entre Stephen Dedalus y Telémaco).
Actualment, els lectors amants de l'obra cel·lebren el 16 de juny en tot el món una festivitat homenatge anomenada el Bloomsday.

Si us voleu apropar a l'obra o entendre-la millor podeu començar consultant l'article que li dedica la Wikipedia. Ens dona eines per entendre l'argument i la seva estructura.

L'activitat és oberta a tothom i es farà a la sala d'actes de la biblioteca. Us hi esperem!