dijous, 9 de febrer del 2012

JA ARRIBA CARNESTOLTES!!

Les festes de carnestoltes o carnaval comencen un dijous (dijous gras, o dia de la truita amb botifarra d’ou) i acaben el dimecres de la setmana vinent (dimecres de sendra o dia de l’enterrament de la sardina).
Són set dies en els quals regna l’alegría, la gresca, les disfresses, les màscares, i les comparses que omplen de colors i música els carrers de la nostra ciutat, amb els seus balls i desfilades.


Aquesta festa té uns orígens molt llunyans ja que en temps dels grecs i romans ja es feien unes celebracions, per aquesta època de l’any, en honor als Déus.
Però en la nostra cultura, altament influenciada per la tradició cristiana, la festa de carnaval es defineix com el període just abans d’entrar a la Quaresma. Per això, just abans d’iniciar 40 dies d’abstinència, sacrifici, repressió i dejú, seguit de la Setmana Santa, calia celebrar-ho amb unes festes esbojarrades, desenfrenades, amb tot tipus d’excessos i, sobre tot, molta diversió per passant-s’ho molt bé. (fent tot el que justament després es prohibia).

Vols saber en quina data cau CARNESTOLTES?
Doncs has de saber que com aquesta festa es regeix pel calendari lunar, hem de buscar la primera lluna plena que hi ha després de l’equinocci de la primavera, és a dir, el 20 de març. Un cop tinguem aquesta data, sabrem que el diumenge següent és el Diumenge de Pasqua, i el diumenge anterior correspon al Diumenge de Rams. A partir d’aquesta última data, tirem enrere 40 dies i arribarem al 1er dia de la Quaresma: el Dimecres de Cendra, que correspon just a l’últim dia de Carnaval. I ja ho tenim: el Dijous anterior comença la festa!!!!

Si encara no tens clar de què et disfrassaràs, passa't per la biblioteca i veuras la quantitat de llibres que hi ha sobre el tema, que et poden donar un cop de mà per dissenyar la disfressa, el maquillatge, les caretes...

I si vols passar una estona divertida clica aquí i trobaràs un enllaç amb activitats i propostes de carnestoltes.