divendres, 3 de febrer del 2012

EL LLIBRE DEL MES: Arrugas, de Paco Roca

Arrugas és una novel·la gràfica de Paco Roca publicada per Astiberri el novembre de 2007 i guanyadora del Premio Nacional de Cómic d'aquell any. L'obra, protagonitzada per un ancià amb Alzheimer que es internat en una residència, es va convertir en un inesperat best-seller del còmic en Espanya (va pels 50.000 exemplars venuts i la vuitena edició) i acaba de ser editat en català per la mateixa editorial, Astiberri.
Arrugas torna a ser actualitat perquè ha estat adaptat al cinema d'animació pel director Ignacio Ferreras i està en cartellera des del mes passat.També ha estat nominada pels premis Goya de cinema en la categoria de millor guió adaptat i millor pel·lícula d'animació.

Emilio, un antic executiu bancari, és internat en una residència d’ancians per la seva família després de patir una nova crisi d’Alzheimer. Allà, aprèn a conviure amb els seus nous companys –cada un amb un quadre “clínic” i un caràcter ben diferents– i els cuidadors que els atenen. L’Emilio s’endinsa en una rutina diària de cadència morosa amb horaris prefixats –prendre’s els medicaments, fer la migdiada, menjar, fer exercici, tornar-se’n al llit...– i en la seva lluita contra la malaltia per intentar conservar la memòria i evitar ser traslladat a l’última planta, la dels invàlids, compta amb l’ajut de l’Ernesto, el seu company d’habitació...
Paco Roca aborda a Arrugues temes delicats, fins ara escassament tractats en historieta, como són l’Alzheimer i la demència senil. I ho fa d’una manera intimista i sensible, amb algunes notes d’humor però sense caure en cap moment en la caricatura. A l’aire de versemblança que es respira en el relat hi ha contribuït un acurat treball de documentació. Paco Roca va començar a recopilar anècdotes dels pares i familiars ancians dels seus amics i va visitar residències d’ancians per saber com s’hi viu, un material de primera mà que li ha servit per estructurar una ficció consistent. El valencià Paco Roca és un dels autors de còmic més importants del panorama actual.
El programa de literatura Pagina2 de rtve li va dedicar un espai fa unes setmanes. El podeu veure aquí.