dimarts, 5 de maig del 2015

XXIII PREMI EDEBÉ 2015 de Literatura Infantil i Juvenil


El XXIII Premi Edebé 2015 de Literatura Infantil i Juvenil d'aquest any ha estat, per Rodrigo Muñoz en l'apartat infantil, amb l'obra El signo prohibido i Care Santos en el juvenil amb l'obra Mentida, escrita originàriament en català.
Aquest premi concedit per l'editorial Edebé és el millor dotat d'Espanya en la seva categoria. 25.000 euros en l'apartat l'infantil i 30.000 euros pel juvenil. En aquesta edició s'han presentat un total de 345 obres de tota Espanya i Amèrica llatina; en castellà, català, gallec i basc. D'aquestes,  205 han estat infantils i 140 juvenils.


Rodrigo Muñoz


Nascut a Madrid l'any 1967. Llicenciat en Filologia.Va estudiar durant tres anys a la Escuela de Letras de Madrid, les seves primeres obres las va dedicar als seus pares, el pintor Lucio Muñoz i Amalia Avila.
L'any 1996 va escriure la seva primera novel·la juvenil que va guanyar el premi Jaén de Literatura Infantil i juvenil. Més endavant va treballar pel suplement cultural del diari ABC i com a guionista; fins l'any 2005 que publicà la seva primera novel·la Psiquiatras psicologos y otros enfermos, amb molt d'èxit.
Ha escrit obres infantils, juvenils novel·les i guions cinematogràfics. Al 2007 i 2010 va guanyar dos premis més amb les obres: Los perfectos i Mi hermano el genio, i l'any 2014 obté el Premi SGAE de teatre infantil amb Un monstruo en mi país, traduït a nombrosos idiomes. (informació obtinguda de wikipedia)
Care Santos

Nascuda a Barcelona l'any  1970, va estudiar Dret i Filologia Hispànica, posteriorment va treballar als diaris: Diari de Barcelona, ABC i El Mundo, com a periodista.
L'Any  1995 va publicar Cuentos cítricos, més endavant Trigal con cuervos, que va guanyar el Premio Ateneo de Sevilla i Los ojos del lobo, novel·la juvenil amb el Premi Gran Angular. 
Va quedar finalista al Premio Primavera de Novela amb La muerte de venus i guanyadora del Premi Joaquim Ruyra l'any 2013 amb No em preguntis qui sóc. L'any passat amb Desig de xocolata va guanyar el Premi de les Lletres Catalanes Ramón Llull.
Ha escrit més 25 obres literàries en català i castellà, algunes s'han traduït a diversos idiomes. (informació obtinguda de wikipedia)

ENHORABONA A TOTS DOS!!