dilluns, 20 de juny del 2011

Xerrada amb Lolita Bosch el 13 de juliol

Lolita Bosch (Barcelona, 1970) és llicenciada en Filosofia per la UB i s'ha format com a escriptora a Mèxic, on va viure 10 anys, i va cursar escriptura creativa a la Sociedad General de Escritores Mexicanos i un posgrau en Lletres a la Universidad Nacional Autónoma de México. Escriu en català i castellà i ha estat traduïda a diferents llengües.

L’any 2000 funda amb l’escriptor Mario Bellatin la Escuela Dinámica de escritores en la Casa Refugio Citlaltépetl de la Ciudad de México. També exerceix en aquella època de mestre de Literatura i Filosofia a la Universitat del Claustro de Sor Juana, entre d’altres centres mexicans.

El 2007 Lolita organitza el festival literari Fet a Mèxic a partir del qual crea el col·lectiu literari FU que organitza més tard el Fet a Amèrica, Festival internacional de de novela contemporánea en lengua castellana (Barcelona 2010). També coordina , en col·laboració amb d’altres membres del col·lectiu, diversos projectes ,com biblioteques a Amèrica llatina. Un exemple d'això és la Biblioteca para los presos de la prisión de Valledupar (Colombia) on conviden a bons lectors, com és el cas de Juan Marsé, a escollir els llibres que hauria de tenir una bona biblioteca.

A banda d’escriure novel·la , llibres infantils i juvenils i antologies personals, Lolita escriu columnes d’opinió i articles sobre literatura i teatre (Cultura/s, Babelia, El País, El Público), imparteix tallers de tres anys de pensament de la novel·la, dona xerrades a escoles sobre les obres infantils i participa en programes de tv i ràdio com L’Hora del lector i Ànima, fent crítica de literatura i teatre.

Lolita gestiona el blog amb milers de seguidors Nuestra aparente rendición sobre la violència a Mèxic. Des d’aquesta plataforma convoca a escriptors, acadèmics, lectors, músics, artistes, etc. a manifestar-se en contra de la violència.

El 2010 l’adaptació al cinema de la seva novel·la Elisa Kiseljak va guanyar el Premio Especial del Jurado del 58 Festival de cine de San Sebastián. També l’any passat va publicar el seu primer assaig narratiu sobre l’escriptura Ara, escric (Empúries/ Perifèrica) i ha acabat una antologia sobre la violència a l’Amèrica Llatina: El mapa latinoamericano de nuestro futuro.

El 13 de juliol a les 18:30h ens oferirà una xerrada on podrem parlar amb ella de la seva obra Qui vam ser (Empúries, 2006) i de molts altres temes relacionats amb la seva tasca d'escriptora. Us hi esperem!!