dijous, 23 de juny del 2011

PREMI LLIBRETER 2011


El Premi llibreter 2011, d'aquest any ha estat per: Blanca Busquets en la categoria de Literatura Catalana, David Vann, en l'apartat d'altres Literatures i Peter Schössow, el premi al millor Àlbum Il·lustrat.

La nevada del cucut, de la periodista Blanca Busquets, és una novel·la sobre dues dones que tenen el coratge de trencar el silenci a través de l'escriptura. Un "silenci" que serveix per trencar silencis. La idea original era demostrar que en totes les èpoques pots patir molt, però que també ho pots superar. La història bascula entre dues dones d'èpoques diferents que, maltractades per raons diferents, poden superar totes soles el silenci i trencar l'entorn, a través de l'escriptura, també ens parla de la Catalunya rural de principis del segle XXI.

Sukkwan Island, de David Vann va impressionar al jurat, que troba aquesta novel·la "tensa, implacable, terrible i contundent" amb una gran càrrega irònica, en què la natura és un personatge més. David Vann, nascut a Alaska s'estrena amb aquesta obra en la que transforma en ficció literària el suïcidi del seu pare. El desenvolupament de l'obra se situa en una illa d'Alaska, on Jim i el seu fill Roy, de tretze anys, passen un any en una cabana aïllada. La duresa d'aquesta vida i el defalliment d'en Jim, fràgil i depressiu, no triguen a transformar aquest viatge en un malson.

El meu primer cotxe era vermell, de Peter Schössow, autor i il·lustrador del conte, diu que és una història amb un cert aire autobiogràfic. "Sempre havia somniat tenir un germà petit i sempre havia volgut tenir un cotxe de pedals atrotinat per reparar".L'obra presenta les aventures de dos germans als quals l'avi regala un vell cotxe de pedals que hauran d'arregalr per fer un primer viatge ple d'obstacles i sorpreses.