dijous, 9 de juny del 2011

Haruki Murakami rep el Premi Internacional Catalunya i signa llibres demà a l'FNAC Triangle

L'escriptor Haruki Murakami és a Barcelona durant tota aquesta setmana on rebrà el Premi Ineternacional Catalunya. Ahir va oferir un roda de premsa, tot i no ser gaire donat a les multituts ni a les fotografies. Va parlar de la situació actual al Japó després del Tsunami i la crisi nuclear, per ell tot un estat de shock desprès d'haver superat una guerra i una altra crisis nuclear.. Creu que els escriptors japonesos han d'intentar escriure històries que animin a la gent i posar el seu granet de sorra.

El jurat ha valorat la capacitat de Murakami en fer de pont entre dues cultures, encara que ell comenta que no és fàcil definir què és Orient i queè és Occident i que és una esponja de influències internacionals, des de les més cultes fins a la cultura de la televisió (reconeix ser fan fatal de Lost i Twin Peaks), i aquestes es reflecteixen en la seva obra. Per això mateix, potser, no és massa valorat pels crítics literaris japonesos però sí pels lectors.

Es va definir com a escriptor natural, d'un automatisme oníric dient "Veig les imatges en la meva ment i les segueixo sense saber gaire cosa sobre el seu significat. Els lectors em pregunten i no en tinc ni idea".

Demà divendres oferirà una sessió de firma amb els seus lectors a la FNAC del Triangle a les 19 hores. Diuen que va quedar molt content del feeling que es va viure amb els lectors barcelonins que van omplir de gom a gom la Biblioteca Jaume Fuster fa dos anys, i de l'ordre de l'organització. Només hi haurà 150 números que es repartiran entre els afortunats a partir de les tres de la tarda. Un sol llibre per persona. I, efectivament, sense fotos.