dijous, 7 d’abril del 2011

100 Anys de la mort d'Emilio Salgari. Autor de Sandokan

Aquest 2011, és un any de moltes celebracions literàries, entre elles, el Centenari de la mort d’Emilio Salgari, escriptor i periodista italià, conegut principalment per les seves novel·les d’aventures ambientades en llocs exòtics, com els mars del Carib, la selva africana, el desert, el mar Àrtic..., encara que també va escriure novel·les de ciència ficció com Las Maravillas del 2000, l’any 1907. Possiblement el personatge més conegut de tots éls que va escriure és el corsari “Sandokan”, de qui es va fer una sèrie de televisió.

Biografia. Emilio Salgari, va nèixer en un poblet proper a Verona (Italia) el 21 d’agost de 1862, els seus pares eren comerciants. Des de molt jove va decicar-se a escriure novel.les d'aventures, que van ser molt ben acollides pel públic juvenil de l’època. Les seves grans aficions eren la navegació i l'escriptura. Va cursar els seus estudis al Real Institut Tècnic Naval P Sarpi, de Venecia, però no va arribar a rebre el títol de capità de gran cabotatge. Encara que va signar algunes de les seves obres amb aquest càrrec. L'Any 1883, va pubicar el seu primer treball com a escriptor, era un relat breu que portava com a títol: I Selvaggi della Papuasia, va aparèixer amb entregues al diari "La Valigia", simultàniament el mateix any va publicar la primera de les seves novel·les al diari "La Nuova Arena" amb el nom de Tay-See, que més endavant es va publicar com a volum independent sota el títol de La rosa del Dong-Giang. A finals del mateix any va aparèixer El tigre de Malasia que va inaugurar el cicle de les aventures de Sandokan. Posteriorment s'editaria amb modificacions i amb el títol de Los tigres de Mompracem.


L'èxit no va tardar en arribar i gràcies a la seva feina d'escriptor va treballar com a redactor fix al diari "La Nuova Arena" fins l'any 1893.Tot i així, la quantitat d’obres que va publicar no li van permetre viure bé econòmicament. l'Any 1892 es va casar amb l’actriu de teatre italiana Ida Peruzzi, amb la que va tenir quatre fills. Anys més tard a causa d’una malaltia mental va haver de ser ingressada en un psiquiàtric, aquest fet i la precaria situació econòmica van determinar la seva vida. Un dimarts 25 d’Abril de 1911 es va suicidar a la ciutat de Torí. Abans de morir però va deixar escrites tres cartes: una a la seva família, un altra als directors del diari on treballava i l'altra als editors dels seus llibres on deia: "A mis editores: A vosotros, que os habéis enriquecido con mi piel, manteniéndome a mí y a mi familia en una continua miseria o aún peor, sólo os pido que en compensación por las ganancias que os he proporcionado, os ocupéis de los gastos de mis funerales. Os saludo rompiendo la pluma. Emilio Salgari". Salgari ens va deixar una gran quantitat d'obres, que amb el pas del temps s'han convertit en clàssics de la literatura. Les 84 novel·les que va escriure es poden dividir en tres apartats: novel·les d'aventures, de ciència ficció i de relats curts.


Obres. Los Bandidos del Sàhara - La Capitana del Yucatán - Cartago en llamas - La Cimitarra de Buda - El Corsari negre - La Hija de los Faraones - Los misterios de la jungla negra - La Mujer del pirata - La Perla del Río Rojo - La Rebelión de Cuba - La Reina de los Caribes - Rey de los cangrejos - Rey del aire - Sandokan - Los Tigres de Malasia - Tigres del mar - Tigres de Mompracem - La Venganza del corsario negro - Yolanda, la hija del corsario negro... Tots aquest llibres i molts més els podeu agafar en préstec del centre d'interès que hi ha al vestíbul de la biblioteca.


Si voleu saber més d'Emilio Salgari cliqueu aquí.