dimarts, 18 de gener del 2011

75 Anys de la mort de Rudyard Kipling

El 18 de gener de 2011 es commemora el 75è aniversari de la mort de l'escriptor i poeta britànic nascut a l'India Rudyard Kipling. Recordat sobretot pel seu llibre infantil i juvenil El llibre de la selva (1984) i pels seus relats i poemes sobre els soldats britànics a les indies i la defensa de l’imperialisme occidental, així com per les narracions infantils.
A Kipling, se'l considera com un dels principals innovadors en l'art de la narració curta; els seus llibres per a infants han esdevingut clàssics de la literatura juvenil; i la millor part de la seva obra s'expressa amb un to narratiu lluminós i versàtil.

Kipling va ser un dels escriptors en llengua anglesa més populars, tan en prosa com en vers, a finals del Segle XIX i a principis Segle XX. L'escriptor Henry James va dir d'ell amb una frase que s'ha fet cèlebre: "Kipling em colpeix personalment com el màxim exponent del geni humà (que no només vol dir una fina intel·ligència) que mai he conegut."

L'any 1907, va ser guardonat amb el Premi Nobel de Literatura, esdevenint el primer escriptor en llengua anglesa que el va rebre, i avui dia continua sent la persona que l'ha rebut a més curta edat. Entre d'altres honors, li va ser oferit el "British poet laureateship" i el rang de cavaller, refusant amb dues distincions. Tanmateix, al final de la seva vida Kipling va arribar a ser considerat (en paraules de Georges Orwell) un "profeta de l'imperialisme britànic". Les seves extraordinàries dots com a narrador, fan d'ell un escriptor imprescindible.
Com ell deia:

"Sis honrats servidors em van ensenyar el que sé, els seus noms són com, quan, on, què, qui i per què." (Rudyard Kipling.)

Dins de la seva extensa bibliografia destaquem: Kim, L'home que va poder ser rei, Els gossos rojos, Capitans valents, Carta a un hijo, El cuento más hermoso del mundo, Mogli, Puck de la colinade Pook, Riññi Tikki Tavi...

Tots aquests llibres i molts més els podeu trobar al centre d'interés que tenim al vestíbul de la biblioteca dedicat a Rudyard Kipling.