dimecres, 1 de desembre del 2010

Arriba a la biblioteca una mostra sobre la novel•la romàntica, pionera de la literatura de consum

De l'1 al 20 de desembre podeu visitar a la sala d'actes de la biblioteca la mostra itinerant de la Gerència de Serveis de Biblioteques La Novel·la romàntica.

L'objectiu de l'exposició és acostar al públic actual la diversitat literària i, en aquest cas, reflectir l’evolució del gènere que ha tingut més acceptació popular al llarg dels anys gràcies a uns esquemes pensats per arribar fàcilment als sentiments –en especial, de les dones.

La novel•la romàntica es va popularitzar amb la denominació de novel•la rosa fins a esdevenir el gènere pioner en la literatura de consum. Amb una estructura molt simple, que l’acosta als contes de fades, sol explotar les històries d’amors que han de vèncer obstacles per arribar a un final feliç, amb unes circumstàncies que s’han sabut adaptar a cada època, de manera que s’han convertit en el seu mirall social.
L’exposició fa un recorregut per l’evolució del gènere des del seu precedent més reconegut, la novel•la Pamela de Samuel Richardson el 1740, fins a Bridget Jones i les heroïnes de Sexo en Nueva York. També es fa esment de l’eclosió del gènere a l’estat espanyol, cap als anys 30, amb l’èxit popular del valencià Rafael Pérez i Pérez, de l'eclosió de la chick lit, literatura de noies, que a partir dels anys 90 li ha fet viure una època daurada, amb heroïnes com Bridget Jones i Ally McBeal o del gènere a Catalunya amb Josep Maria Folch i Torres, dels primers a publicar mensualment les novel•les romàntiques de la Biblioteca Gentil de l’Editorial Baguñà, il•lustrades per dibuixants com Junceda.

Tot i el puritanisme de moltes societats anglosaxones, van ser moltes les autores que es van emparar en l’ús de pseudònims per fer incursions en un gènere de tan poc prestigi literari com de sonat èxit comercial. Així, darrere noms tan coneguts com Nora Roberts, Victòria Holt, Phiippa Carr, Diana Palmer o Mary Westmacott, hi ha autores que han preferit protegir la seva identitat personal. Amb elles s’ha entrat en la novel•la romàntica madura, amb trames més complexes i qüestions tabús com l’incest, el suïcidi o el divorci.

L’exposició es completa amb una selecció bibliogràfica de 35 autors i autores de tots els temps, i amb una guia de les autores més actuals.