dimecres, 17 d’octubre del 2012

Ana Maria Machado obté el VIII Premi Iberoamerica SM de LIJ 2012


L'escriptora brasilera Ana María Machado obté el VIII Premi Iberoamericà SM de Literatura infantil i juvenil que s'atorga a la Fira Internacional del Llibre de Guadalajara.

L'autora va néixer a Santa Teresa, Rio de Janeiro, Brasil, el 1941. Periodista i professora de Lletres, va començar la seva trajectòria literària els anys setanta amb un estil que, des dels seus inicis, va emfatitzar l'aspecte lúdic i fundador del llenguatge. 
L'any 1997, va rebre el Premi Jabuti, considerat el premi literari més important del Brasil, i el 2000 va obtenir el Premi Andersen, considerat també el més prestigiós de la literatura infantil i juvenil. El jurat del premi, dotat amb 30.000 dòlars, atorgat a l'autora pel conjunt de la seva extensa obra —més d'un centenar de títols adreçats als més joves— ha estat integrat per Evelyn Arizpe, Laura Guerrero, Cristina Taquelim, Victòria Uranga i Jochen Weber.


 Fundat el 2005 amb l'objectiu d'impulsar la literatura infantil i juvenil a Iberoamèrica, aquest guardó és convocat anualment per la Fundació SM, el Centre Regional per al Foment del Llibre a Amèrica Llatina i el Carib (CERLALC), la International Board on Books for Young People (IBBY), l'Organització d'Estats Iberoamericans per a l'Educació, la Ciència i la Cultura (OEI) i l'Oficina Regional d'Educació per a Amèrica Llatina i el Carib de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura (OREALC-UNESCO), amb la col·laboració de la FIL de Guadalajara. 

Els guanyadors d'anteriors edicions han estat Juan Farias (2006), Montserrat del Amo i Gili (2007), Bartomeu Camps de Queirós (2008), Maria Teresa Andruetto (2009), Laura Devetach (2010) i Agustín Fernández Paz (2011). 

Conferència en la que parla sobre la seva forma de veure la literatura. 
 "Una vida entre libros"  http://youtu.be/Iavud5O0iRk