dimecres, 8 de febrer del 2017

Recomanació de la Col·lecció Local: "O todos o ninguno. La huelga de LAFORSA"


Hi ha dos motius que ens mouen a recomanar-vos un llibre que hem extret de les prestatgeries de la nostra Col·lecció Local. El llibre en qüestió és : “O todos o ninguno. La huelga de LAFORSA, Cornellà de Llobregat (1975-76)”


El primer té a veure amb l’exposició que s’exhibeix  a la Sala d’Actes fins el dia 15 d’aquest mes, “Dies de lluita. La mirada d’en Jaume Muns”, que mostra l’esperit lluitador i reivindicatiu dels primers anys de la democràcia. Al díptic de l’exposició, Salvador Obiols ho descriu molt bé:  “Les imatges que ens mostra Jaume Muns ens traslladen a l’etapa que va des de la fi del règim dictatorial del general Franco, a la d’una emergent democràcia, on la lluita suscitada a través de reivindicacions i protestes implicava un ampli sector social. Cal recordar que no sempre resultava fàcil fer aquests reportatges; calia ser hàbil i agosarat, puix que els “grisos”, tal com es denominava a les forces de l’ordre, molt sovint intentaven evitar-ho a través de formes expeditives.”
El segon és que un dels autors, Manuel González ha rebut fa uns dies la Medalla d’Honor de la ciutat de Viladecans i aquest és el nostre petit homenatge.
El llibre ens relata els 106 dies de vaga que van sostenir els treballadors de la fàbrica LAFORSA durant 1975-76 arrel de l’acomiadament improcedent d’un dels seus treballadors, que va movilitzar tots els treballadors de la planta i alguns encarregats i representants sindicals.

Encara que el llibre detalla amb molta cura tot el procés, podeu mirar aquesta página web si voleu encara més informació: http://almedacornella.blogspot.com.es/2010/04/la-huelga-de-laforsa-1974-1975.html

Llibre molt recomanable per fer entendre les generacions més joves que hi va haver un temps i unes persones que amb determinació i amb el poder de la unitat van fer valdre els seus drets. Els hi tenim molt a agraïr. I ens serveixen d'exemple per no deixar de fer-ho.