dijous, 22 de desembre del 2016

La Musico-recomanació: “Voces del extremo” de Niño de Elche (2015)


Ara que està de actualitat degut a la publicació de “Feliz Navidad”, contranadala composada pel músic i productor Fernando Vacas en la qual ell i dos components de Sonic Youth (el batería Steve Shelley i el guitarrista Lee Ranaldo) han participat, és un bon moment per a descobrir-vos qui és Niño de Elche, i cóm sona “Voces del extremo”, el seu primer àlbum (i una de les darreres novetats musicals de la Biblioteca).

Nascut, evidentment, a Elx, als seus tan sols 31 anys d’edat Francisco Contreras Molina ja és un dels noms clau del flamenc d’aquest segle. Continuador dels llegendaris Camarón de la Isla i Enrique Morente en la tasca d’obrir i barrejar el flamenc amb altres estils musicals, l’ànima experimentadora del cantaor alacantí queda palesa al disc que us presentem, on combina la seva veu amb peces de rock progressiu i/o electrònica, i es serveix de textos de crítica social, política, i històrica escrits per poetes contemporanis com Inma Luna, Bernardo Santos, Antonio Orihuela, o Enrique Falcón, entre altres. A més a més, té un altre projecte estable més contundentment electrònic amb la formació Los Voluble, RaVerdial, i ha realitzat múltiples col·laboracions puntuals amb diferents artistes.

Finalment, explicar-vos que Niño ha actuat en diverses ocasions a Catalunya durant els últims tres anys (incloent dues edicions del Sónar, i les darreres Festes de la Mercé), per la qual cosa si esteu atents/es de ben segur que tindreu més d’una oportunitat de veure’l en directe al llarg del 2017.