dimecres, 22 de maig del 2013

Els bibliotecaris recomanen (2)

El mes passat vam iniciar aquesta secció de recomanacions parlant-vos de tres llibres de la sala infantil que tractaven temes filosòfics i de pensament. En aquesta segona entrega continuem amb llibres de coneixements que creiem que val molt la pena destacar. Petites joies!

Estopà, Rosa. Petit diccionari de ciència. Barcelona: Abadia de Montserrat, 2012. I5/6 (03) Pet

Aquest diccionari de ciències és molt especial perquè els seus autors són 500 nens i nenes, de dues escoles catalanes, que tenen entre 5 i 8 anys. Ells mateixos han fet les definicions a partir de tot el que sabien. Amb les seves paraules i dibuixos ens il·lustren termes de ciència tan abstractes com són la força, la llum, el moviment o l'univers. 
El llibre inclou activitats per poder fer de lexicògrafs i fer el vostre propi diccionari.
Si us ha agradat aquest llibre, el podeu complementar amb el títol de la mateixa autora Petit imaginari de ciència. Aquest està fet per nens i nenes entre 6 i 8 anys i és totalment alternatiu, insòlit i divertit.  

Una o un astronauta per mi és una senyora o un senyor que va per l'espai amb un coet i es troba extraterrestres

Conejero López, Albert. El libro loco del Quijote. Madrid: SM, 2005. I 834.3 Cer

El libro loco del Quijote és una aproximació diferent al clàssic de Cervantes. Treballa el text i els personatges d'una manera lúdica, molt amena i interactiva. Aquesta metodologia aconsegueix que destaqui la vigència de l'obra i converteix als lector en companys d'aventures de l'esbojarrat cavaller.
A les seves pàgines trobem la història dels molins en format còmic, passatemps, revista del cor, un test del bon cavaller amb explicacions pas a pas per  tal de nomenar-se, una petita obra de teatre basada en uns dels capítols de l'obra o l'horòscop dels personatges principals. Per la seva personalitat Don Quijote seria Aries pel seu idealisme i ambició. Sancho Panza seria Piscis i li passa tot el contrari, prefereix perdres en l'anonimat i disfrutar de la vida i és tan sabi que coneix milers de refranys. Curiòs, oi?
 
McCaughrean, Geraldine. Teseu i el Minotaure. Orfeu i Eurídice. Apol·lo i Dafne. Barcelona: Cruïlla, 2001. I292 Mac

Aquest llibret pertany a la col·lecció Mites, que intenta apropar la mitologia grega als nens. Es tracta d'un conjunt de 8 llibres amb les històries de mites com Ulisses, Persèfone, o Jàson i el velló d'Or.  És un bon complement de qualsevol guia d'observació del cel.