dilluns, 17 de setembre del 2012

Premi Nacional de Cultura de Catalunya, en l'especialitat de Còmic per "La croada dels nens"


Carme Solé Vendrell rep per  la Croada dels nens / La cruzada de los niños, el Premi Nacional de Cultura de Catalunya, en l'especialitat de Còmic.

L'obra és una impactant recreació visual del poema èpic del dramaturg alemany Bertolt Brecht. Escrit a finals de la 2a.guerra mundial.
El llibre narra la tràgica peripecia d'un grup de nens orfes (alemanys, polacs i jueus) que l'any 1939, després de l'invasió de Polonia per l'Alemanya nazi, fugen junts buscant un lloc on refugirar-se i acaben desapareixen, perduts per la neu.
El fred, la gana i la miseria acabaran amb tots ells i amb el gos famelic que els acompanyava, i que és enviat a demanar auxili amb un cartell penjat al coll que deia: "Auxili! Estem perduts seguiu el gos som cinquanta-cinc menuts. Si no podeu venir deixeu-lo continuar, no el mateu només ell ens pot trobar" , uns camperols el van trobar mort de fam per la neu.
 
És un poema contundent, antibelicista i commovedor, convertit en un extraordinari llibre il·lustrat per Carme Solé Vendrell, que ha sabut trobar el registre adequat per reflexar l'horror de la guerra i la fragilitat dels nens.
Els dibuixos són en blanc i negre, de trets ràpits que ocupen les grans pàgines en blanc. La versió en català està editada per l'editorial Magenta Universal, i la castellana per El jinete Azul.