dijous, 19 de gener del 2012

LLIBRE INFANTIL DEL MES: "Els Amics de L'Art i els contes de totes les arts del món" de Lolita Bosch.

"En el nostre món hi ha dos tipus de coses: les que són iguals i les que són úniques. I aquest llibre està dedicat a les coses que són úniques. I a tots els nens i nenes que les descobreixen constantment".

Així comença aquest conte infantil de l'escriptora catalana Lolita Bosch, on planteja un viatge al voltant del món de l'art, presentat per un curiós i simpàtic gos anomenat Art que viu en un petit poble.
Està publicat per l'editorial Edebé i il·lustrat per Noemí Villamuza, que ha sabut captar "molt bé els contes i, a més, ha aconseguit uns dibuixos alegres i originals".
Ja feia uns anys que l'autora tenia entre mans aquest projecte narratiu, fins i tot la idea de caminar per diversos pobles i comunitats indígenes de Mèxic, el seu altre país on hi va viure durant 10 anys. Les circumstàncies polítiques de la zona no ho feien viable, per aquesta raó, només va poder escriure les onze històries que formen aquest llibre.

Lolita Bosch, guanyadora del Premi Octavia Pellissa, al desembre de l'any passat, amb el projecte de l'obra Camps de caputxins abans de tot això, reflexió ètica i social sobre la progressió de la violència i la impunitat social, diu que se sent molt còmoda creant històries per als més petits, estant sempre en contacte amb les visites que fa a les escoles. Considera que, encara que ara arribi al públic català, són relats que poden entendre nens de tot el món, perquè "tots som capaços d'inventar un art".
Sobre el fet d'haver escollit un gos com a fil conductor, diu que no volía un adult, i que com li agraden molt els gossos ho va tenir molt clar de seguida, que seria l'ecarregat de presentar les històries, rere les quals hi ha la idea de cadascuna de les formes de l'art que representa una manera diferent de veure el món. L'Art, explica a la plaça del seu poble, les aventures de diversos personatges relacionats amb el món de l'art, com el marroquí Litha Athu Ura, la japonesa Si Neh, l'africana Pintú Rha, el jueu Teeatt Zrouh o la nena Fut Graffiah.


Noemí Villamuza, va néixer a Palencia l'any 1971 i va estudiar Belles arts a Salamanca. Viu a Barcelona des de fa nou anys i treballa com a il·lustradora i professora de futurs il·lustradors.
Amb les seves obres ens ofereix una proposta gràfica original, molt personal, una utilització econòmica del color que recolza amb el seu llapis negre per tal de buscar el detall. Primers plans de mostra d'expresivitat de tota la personalitat dels personatges, el color que manifesta els sentiments, la delicadesa del conjunt gràfic, la tècnica curada. És tot un plaer recrear la mirada en les seves il·lustracions. Porta més de 25 llibres publicats a Espanya i alguns dels quals també han estat editats a Corea, EEUU o Japó.