dijous, 12 de gener del 2012

La Biblioteca Nacional Española fa 300 anys

La Biblioteca nacional espanyola celebra aquests dies el seu tercer centenari. Des del 13 de desembre del 2011 fins l'any vinent es celebraran exposicions, recitals i d'altres activitats conmemoratives. Aquesta és una manera també de promocionar la institució que amb el pas del temps ha anat adquirint un caràcter més modern i accesible i ha posat a l'abast del públic moltes de les seves riqueses via on line. A la seva web podem llegir la seva curiosa història:

"Fue fundada por Felipe V a finales de 1711 y abrió sus puertas en marzo de 1712 como Real Biblioteca Pública. Por un privilegio real, precedente del actual depósito legal, los impresores debían depositar un ejemplar de los libros impresos en España. En 1836, la Biblioteca dejó de ser propiedad de la corona y pasó a depender del Ministerio de la Gobernación, y recibió por primera vez el nombre de Biblioteca Nacional"

La BNE és l'encarregada del dipòsit del Patrimonio Bibliogràfico y Documental de España i custodia més de 28 millions de publicacions produïdes al territori des de començaments del segle XVIII: llibres, revistes, mapes, gravats, dibuixos, partitures, fullets, etc. Aquest patrimoni es difòn a través del seu catàleg, l'elaboració d'una Bibliografia Española i desenvolupa, entre d'altres, serveis al públic des de la seva web.

L'any 2009 la BNE va presentar un projecte anomenat Biblioteca Digital Hispánica que pretén ser la principal aportació espanyola a la Biblioteca Digital Europea. Des del Catàleg podem consultar una gran hemeroteca digitalitzada de publicacions, fons antic, material cartogràfic, registres sonors, estampes japoneses etc. Millor feu una ullada , és un tresor d'informació i obres d'art!

Si voleu saber més sobre la BNE podeu veure aquí un reportatge realitzat pel programa de televisió "Informe Semanal" on ens expliquen el seu funcionament.