dijous, 26 de gener del 2012

Fernando Lalana guanya el Premi Edebé de Literatura infantil i César Mallorquí, el juvenil

Dimecres 25 de gener es va fer l'entrega del Premi Edebé de literatura infantil, al saragossà Fernando Lalana amb "Parque muerte", i el juvenil al català César Mallorquí per l'obra "La isla de Bowen".
Enguany aquest premi arriba a la XX edició, i s'han batut records de participació amb 508 originals que podien presentar-se en: castellà, català, euskera i gallec. La dotació econòmica del premi és de 30.000 euros per a la novel·la juvenil i 25.000 per a la infantil.

Parque de muerte, és una novel·la que es centra en el suïcidi i la mort, encara que segons l'autor Fernando Lalana: "Es tracta d'una història molt divertida i escrita en clau d'humor, un dels senyals de la meva literatura".

Fernando Lalana, és nascut a Saragossa l'any 1958, va estudiar Dret i des de 1982 que es dedicà a la literatura quan va publicar la seva obra El secreto de la arboleda, finalista del Premi El Barco de Vapor. Al llarg de la seva trajectòria literària ha rebut diferents premis, i ha venut tres milions d'exemplars, sent la seva última obra la número 111.


La isla de Bowen, de César Mallorquí, és un homenatge a Julio Verne, dirigida a joves i també a adults.
Des de sempre havia tingut ganes d'escriure una novel·la "a l'estil de Verne", l'escriptor que li va ensenyar "com és de sorprenent la realitat del món". Afirma que es tracta d'una novel·la divertida, que transcorre en una illa de l'Àrtic, amb un malhumorat i masclista professor Ulisses Zarcomolt, al costat d'un jove fotògraf anomenat Samuel Durango.

César Mallorquí, és nascut a Barcelona l'any 1953, encara que ha viscut molts anys a Madrid. Va ser periodista i creatiu de publicitat abans de dedicar-se plenament a l'escriptura. Entre les seves obres més conegudes destaquen: El cercle Jericó, El coleccionista de sellos, Les llàgrimes de Shiva i Leonis.

Crítiques de les obres:
L'escriptor Vicenç Villatoro, membre del jurat de literatura infantil, ha destacat del llibre Parque muerte, que s'allunya de les fórmules habituals i que aposta pel risc. "És un dels premis Edebé més sorprenents, radicals i més indiscutibles dels darrers anys", ha afegit el director de l'Institut Ramon Llull.
I sobre La isla de Bowen, Robert Saladrigas, membre del jurat, ha manifestat que és una "novel·lassa, un homenatge explícit, sentit i intel·ligent a Julio Verne".