divendres, 25 de novembre del 2016

IX edició dels premis Reconeixement Cultural del Baix Llobregat (2016)


“Som una associació sense ànim de lucre que va nèixer l’any 1974, amb el compromís de promocionar la comarca i contribuir a cohesionar-la a través de la cultura, el coneixement i la defensa del patrimoni”.

La misió  de l’associació és  promoure el coneixement de la comarca en dues línies :
-   
    Aprofundir en el coneixement sobre la comarca en qualsevol disciplina, historia, geografía, antropologia, sociología, arqueología, urbanisme, ciències ambientals, etc.
   
    Contribuir en la preservació i difusió dels valors culturals, socials i naturals del territori.

Es gestiona a través d’una junta formada per diferents personalitats  de tota la comarca, tant de perfil tècnic, com de perfil o trajectòria política, tenint representans de totes les tendències polítiques. El primer president va ser l’historiador pratenc  en Jaume Codina i Vilà, el va succeïr le professor de la UPC,  en Carles Riba i Romeva de St. Joan Despí fins a 2013, actualment la presidenta és la Conxita Sánchez Medina, també veïna de St. Joan Despí.

L’any 1999 es van  crear els premis  de Reconeixement Cultural  del Baix Llobregat, els membres de la comissió i del jurat  són designats per la Junta del CECBLL. La comissió de selecció és l’encarregada de triar els finalistes de les diferents categories.  El jurat és l’òrgan que falla a favor d’una de les tres candidatures finals. El vot és secret i no es coneix fins el moment del lliurament. 

Al llarg de les edicions s’ha reconegut les diversitat cultural  i identitària de la comarca, des de les arts escèniques com   La Passió d’Esparreguera, mitjans de comunicació locals i comarcals, entitats de cultura popular com el Mamut de Viladecans, la Coral La Lira, creadors comarcals rellevants com  l’Antoni Hervàs, la Núria Pradas, la  Joana Raspall i en  Joan Margarit, per la modalitat en les actuacions d’àmbit comarcal i cohesió territorial han rebut el premi el Parc Agrari del  Baix Llobregat, cooperativa sant boiana, associació per la Recuperació de la Memòria Històrica i Democràtica del Baix Llobregat, en la modalitat de cohesió social han estat premiats el Casal de la Dona de St.Feliu, la Fundació Marianao, Centre Ocupacional Fundació CAVIGA, el premi del Centre d’Estudis l’han rebut Federació Catalana de l’Esplai, Xarxa de Custòdia del territori, la Fundació Bofill i Omnium Cultural.




Enguany s’ha cel·lebrat la IX  edició, es van rebre noranta candidatures per tretze categories. La comissió va seleccionar a trenta nou finalistes, tres per cada modalitat. El jurat va fer la selecció amb vot secret. Els premiats van ser tretze,  un per modalitat, els més rellevants per modalitat, es va premiar al Grup de Teatre de Teatre Andreu, la Jove Orquestra de la Passió d’Esparraguera, Ràdio St. Feliu, Parc Arqueològic de Gavà, la Comissió de Morts i Desapareguts del Centre d’Estudis Santjustencs, Festival Esperanzah, entre d’altres, etc. Per Viladecans va ser una nit i una edició amb bona fortuna, van ser premiats  el Festival de Teatre al Carrer en el premi Joan N.Garcia Nieto al Compromís Cívic i la Cohesió Social i la Biblioteca, a través de la candidatura de la Directora, Remei López Cuadra en el premi Joana Raspall i Juanola de Pedagogía i Divulgació.





Agraïm al Centre d'Estudis del Baix Llobregat el seu reconeixement.