dimarts, 3 de març del 2015

Mor l'escriptor Francisco González Ledesma



Francisco González Ledesma (1927-2015), periodista i escriptor, ens va deixar ahir. Era un dels referents de la novel·la negra barcelonesa, un dels seus pares juntament amb Manuel Vázquez Montalbán. Va començar treballant a l'editorial Bruguera escrivint novel·les de l'oest, guions per historietes i fins i tot novel·les romàntiques, sota pseudònims com Silver Kane.

Llicenciat en dret, es va dedicar a l'advocacia i més tard al periodisme als diaris El Correo catalán i a La Vanguardia. Les seves novel·les negres, de caire social, van ser censurades durant l'època franquista per "rojo" i "pornógrafo". El 1948 va guanyar el Premi Internacional de Novel·la amb Sombras viejas, un llibre que no es va publicar a Espanya fins al 2007.  

El 1966 va fundar el Grup Democràtic de Periodistes, una associació clandestina en defensa de la llibertat de premsa. 

El 1977, publica Los Napoleones i el 1983 El expediente Barcelona, novel·la amb la qual va quedar finalista del Premi Blasco Ibañez i on apareix per primera vegada l'inspector Méndez. Ell mateix el descrivia així a Historias de mi calle: "Ricardo Méndez és un policia dels barris baixos, més o menys els escenaris de la meva infància, amb una edat indefinida però sempre a punt de jubilar-se, que menja als pitjors bars de la ciutat vella –'fritangues' proletàries i truites patrocinades pel subsidi de l'atur–, porta vestits de mala qualitat i les butxaques plenes de llibres... Méndez només podia treballar en una comissaria: la del carrer Nou de la Rambla, abans, Comte de l'Assalt".

El 1984 obté el Premio Planeta amb Crónica sentimental en rojo i la consagració definitiva.

El setembre del 2008, González Ledesma va visitar la biblioteca de Viladecans i ens va presentar Una novela de barrio, Premio Nacional de Novela Negra RBA. Ens va explicar la seva trajectòria al món periodístic i amb la novel·la policíaca. Va ser tot un plaer escoltar-lo.

El 2010 va obtenir la Creu de Sant Jordi per la seva trajectòria informativa i per la qualitat de la seva obra.

No deixeu de llegir les seves novel·les! Consulteu aquí tota la seva bibliografia i la disponibilitat de les seves obres a la biblioteca.