dimarts, 17 de febrer del 2015

PREMIS CIUTAT DE BARCELONA

L'Ajuntament de Barcelona convoca anualment els Premis Ciutat de Barcelona amb l'objectiu de guardonar la creació, la investigació i la producció de qualitat realitzada a Barcelona per creadors o col·lectius que hi treballen o per institucions i organitzacions barcelonines que les promouen o les produeixen.

Al darrer certament, uns dels guardonats ha estat la revista Avenç. El jurat ha valorat especialment la sèrie de grans entrevistes publicades al llarg del 2014, que confirmen el nou impuls que Josep Maria Muñoz i Núria Iceta han donat a la capçalera, assumint també la seva gestió.

L’Avenç és una revista d’història apareguda després de la fi del franquisme (1977) com a iniciativa d’un grup de joves historiadors catalans. 

En una primera etapa, la temàtica de L’Avenç gira majoritàriament al voltant dels fets històrics silenciats, amagats o tergiversats pel franquisme. Aquesta voluntat de fer de pont amb el passat s'exemplifica en la recuperació del títol de la revista L’Avenç (1881-1893), publicació cultural caracteritzada pel seu modernisme e innovació. 

A partir de la dècada dels 80, L'Avenç ampliarà el ventall temàtic i s’obrirà a camps com la història local que aleshores es desenvolupa aprofitant els nous ajuntaments democràtics. Aquesta història es plasma en el suplement periòdic Plecs d’història local (1986-)

Una tercera etapa de la revista, després d’una crisi editorial, afegirà el subtítol de “revista de cultura”. Malgrat que L’Avenç continuï sent una revista d’història, el seu abast s’amplia encara més abraçant tots els àmbits de la cultura.