dimecres, 28 de maig del 2014

EL LLIBRE DEL MES: Doctor Sueño, d'Stephen King

Stephen King, el clàssic rei de la novel·la de terror, va escriure el 1977 una de les seves millors obres, El resplandor. Més tard, el 1980, Stanley Kubrick la va portar a la gran pantalla magistralment amb un Jack Nicholson que mai oblidarem en el paper protagonista.

Trenta anys després l'autor decideix tornar amb una seqüela d'aquella terrorífica història i publica Doctor sueño. El protagonista passa a ser Danny Torrance, aquell nen que, a la pel·lícula, es passejava pels passadisos de l'hotel Overlook amb un tricicle i que va viure els seus horrors. Ara té 40 anys i els mateixos problemes d'alcoholisme i agressivitat que va tenir el seu pare, al que va veure embogir. A diferència d'ell, Danny sí es planteja canviar i redimir-se. Assisteix a reunions d'alcohòlics anònims i cuida a gent gran que està a punt de morir en una residència.

En una entrevista al diari El País Stepehn King comentava:

Me preguntaba qué sería de él, si seguiría o no manteniendo ese talento, el resplandor de leer los pensamientos de la gente. Creció en una familia terrible. Su madre malherida sobrevivió de milagro a la paliza de la mesa del comedor, y el padre, Jack, era alcohólico, como yo… Sabía que Danny debía seguir estando rabioso con el mundo, porque su padre era un canalla que abusaba de ellos. La rabia es el centro del libro, de Jack a Danny hay una generación marcada por la rabia.

La novel·la és un compendi del potent univers King: vampirs que menjen nens per tal d'alimentar-se, gent amb poders paranormals, tiroteigos, rituals satànics i sessions de telepatia. No és terrorífica com ho és El resplandor però és una entretinguda novel·la d'acció.

A la biblioteca podeu trobar l'edició en castellà i en anglès. Si voleu fer memòria abans de llegir-los, també disposeu de la pel·lícula El resplandor  a la biblioteca.