dimecres, 19 de març de 2014

EL LLIBRE DEL MES: Las tres bodas de Manolita, d'Almudena Grandes

Almudena Grandes acaba de publicar la seva darrera novel·la. Es tracta de la tercera entrega de la sèrie Episodios de una Guerra Interminable. El projecte consta de sis llibres independents que recorren la història d'Espanya des de la posguerra i la dictadura franquista fins el 1964. Comença amb les novel·les ja publicades Inés y la alegría, El lector de Julio Verne i ara La tres bodas de Manolita

Las tres bodas de Manolita transcorre a Madrid, just deprés de la Guerra Civil, a la posguerra més crua. Una dona jove amb els pares encarcelats ha de fer-se càrrec dels seus quatre germans. Almudena Grandes defineix el llibre com "una novela de cárcel, pero de fuera, de la cola de la cárcel y Manolita es una heroína porque su hazaña es sobrevivir". 

Es tracta d'una novel·la d'estructura molt complexa, amb més de 160 personatges. Dels 12 capítols que la composen, els imparells estan narrats en primera persona pel personatge central de Manolita, que explica la seva propia història. Els parells reprodueixen la història dels personatges secundaris però necessaris per a la protagonista. Una novel·la crua, dura, però amb un personatge fort i optimista que l'escriptora resumeix amb una frase "la felicidad es una manera de sobrevivir".

 Aqui podeu veure l'entrevista a Almudena Grandes emesa pel programa de literatura de RTVE Pagina2.

També podeu llegir un petit fragment del primer capítol per anar obrint boca i una ressenya del diari El Pais.