dimecres, 4 de desembre del 2013

La Trobada de clubs de lectura d’enguany, tot un luxe


1.500 persones a les quals els agrada llegir, provinents de 90 biblioteques municipals de la xarxa de la Diputació de Barcelona. Dos dies de trobada, el 26 i el 27 de novembre, al Teatre Auditori de Sant Cugat. Dos grans actors –Lluís Homar, que també dirigia, i Eduard Fernández- damunt l’escenari per interpretar-hi “Adreça desconeguda”, una novel·la sobre l’amistat i com l’entorn i les ideologies poden destruir-la. Hi havia membres de clubs que ja l’havien llegida, i altres no. Ara tots i totes la coneixem. I la recordarem molt bé perquè, en acabar la representació, vam poder compartir xerrada amb els dos artistes, cosa que no es repeteix tots els dies.

Qui escriu és lectora, i també forma part del Club de Lectura de la Biblioteca de Viladecans. A la trobada del dimarts 26 (ja fa una setmana i sembla que va ser ahir) vam compartir auditori amb la resta de biblioteques presents –divertida la salutació de cada grup, mans enlaire i en veu alta, a l’inici de l’acte–, entre elles algunes de la nostra comarca: Castelldefels, Cornellà, Esplugues i Gava. L’alcaldessa de Sant Cugat, com a amfitriona, ens va explicar que aquest any la seva ciutat honora al poeta Joan Margarit i ens va esmentar una de les seves frases, una molt adient per a l’ocasió: “La llibertat és una biblioteca”.



És cert que les biblioteques són llocs per a l’expressió i la difusió de la cultura, per a la trobada d’opinions i idees dels ciutadans i ciutadanes, i que si la cultura és llibertat, també ho és una biblioteca, on accedeixes a la cultura, a la informació. Gràcies a aquests equipaments ens encomanem la lectura uns i altres. I un dia, xerrem sobre el llibre que hem llegit junts/juntes al club de lectura, i un altre dia anem a una trobada de clubs que ja no oblidarem. Com aquesta del 2013, amb la representació d’una obra de Kathrine Kressmann Taylor que, escrita el 1938, s’avança al seu temps i ens parla de l’evolució del nazisme abans que es cometessin totes les atrocitats que, tristament, tots coneixem.

Patricia Aliu Aparici