dijous, 25 d’abril del 2013

Els bibliotecaris recomanen...

Endreçant la sala infantil de la biblioteca, els bibliotecaris anem trobant petites joies. Molta gent creu que els llibres pensats per a infants no tenen gran interès pels adults, que es com si ja no poguèssim aprendre o disfrutar amb aquests llibres, però no sempre és així. De vegades descobrim llibres pensats per a petits, però també pels adults, llibres que ens fan repensar certs temes que en la nostra infantessa no ens havíem plantejat mai. També trobem contes molt sorprenents, originals i bonics, tant que ens atrapem com si fóssim infants. I qué dir dels llibres de coneixements, sempre són útils i més divertits que els dirigits a adults!

Els bibliotecaris ens anem recomanant aquestes troballes i hem pensat que les podríem compartir amb tots vosaltres.

Comencem amb tres llibres que podem trobar a les seccions de filosofia i psicologia de la sala infantil. 

Brenifier, Oscar. El llibre dels grans contraris filosòfics.  [S.l.] : Cruïlla, 2008.  I16 Bre  
 

Aquest llibre mostra conceptes abstractes dels contraris a través de dotze casos concrets units després per una pregunta i una conclusió que explica com l’un té necessitat de l’altre i és que sense contraris no es pot pensar… Actiu-passiu, finit-infinit, llibertat-necessitat, ésser-aparença, raó-passió, natura-cultura, causa-efecte i jo-l'altre. Amb aquest llibre es volen plantejar algunes qüestions als nens perquè comencin a familiaritzar-se amb conceptes abstractes i a fer-se preguntes. Això sí, necessita de l'acompanyament d'un adult a tots nivells. Ens porta a adonar-nos de que la realitat està plena de matissos i que les oposicions són termes que delimiten la realitat i ajuden a acostar-s'hi
També es tracta d'una bona eina d'introducció a la filosofia pels adults.


Oscar Brenifier. El sentit de la vida. Barcelona : Cruïlla, 2010. I128 Bre.

Un altre magnífic llibre d'Oscar Brenifier on ens planteja les grans qüestions al voltant del sentit de la vida. Trobem també dotze idees contraposades, qüestions que resulten molt properes i fàcils de respondre (Hem de posseir moltes coses o només les necessàries? Hem de fer moltes coses i estar molt ocupats? Hem d'acceptar la vida amb tot el que hi trobarem de dolorós? Hem de treballar i tenir una feina? Hem de ser feliços i estar satisfets del que fem?,... ). 

Tornem a reafirmar que no hi ha una única manera de pensar i que és evident que totes són vàlides. Cadascú ha de descobrir, comparar, reflexionar i arribar a les seves pròpies conclusions, que aviat tindran molts matissos. 

Hi ha qui creu trobar el sentit de la vida és fer realitat grans somnis, per ximples que siguin.
D'altres pensen que trobar el sentit de la vida és acceptar la realitat i viure els dies tal com són. 
 
L'il·lustrador d'aquests dos llibres és Jacques Després i fa també una gran tasca amb els dibuixos inspirats en l'animació 3D.

Labbé, Brigitte [i] Puech, Miche. Ser i aparentar. Barcelona: Cruïlla, 2004. I152 Lab


Ser i aparentar ens parla de la diferència entre aquests dos conceptes. Ens fa una petita comparació amb el conte de la Blancaneus on la protagonista menja una poma que en aparença és molt bona però que resulta ser dolenta, ja que està enverinada. Tot i haver-li donat la bruixa, s'ha deixat emportar per les aparences. Hi trobem molts més exemples per fer aquests conceptes més entenedors. 

Aquest llibre pertany a la col·lecció Pensa-hi pensada per apropar als nens i nenes al món de les idees. Adreçat a nens i nenes a partir de 8 anys.