divendres, 13 de juliol del 2012

NINES KOKESHI, les nines janoneses

                                             
Us volem recomanar els contes de la nina Kokeshi d'Annelore Parot, que ens han arribat a la biblioteca:
  • Amigues Kokeshi
  • Aniversari
  • Aoki
  • El Meu Taller de Moda
  • Quimonos
  • Yumi
Per si no sabeu qui són, us fem una mica d'història del seu origen:
Es desconeix la data exacta en què va sorgir l’art de crear aquestes nines però es calcula que va ser fa uns 200 anys, en algun moment al final del període Edo (1603-1867).
El que sí se sap és que són originàries de la regió de Tohoku, situada al nord de Honshu, l’illa més gran de l’arxipèlag japonès. A dia d’avui, les kokeshi s’han convertit en un dels souvenirs més coneguts del Japó, i es fabriquen per tot el país.
Es caracteritzen pel cos cilíndric i un cap més aviat arrodonit. Encara que les kokeshi originals no eren pintades, actualment la majoria ho són i solen presentar-se vestides amb quimono d’estampats florals molt vistosos. Com que totes les cares es pinten a mà, no n’hi ha dues d’iguals. Destaca també la seva absència de braços i peus.
Normalment s’elaboren amb fusta que cal deixar varis mesos a l’aire lliure abans de ser utilitzada. No hi ha un tipus concret però una de les fustes més utilitzades és la de sanguinyol (Cornus sp.); un altre tipus és la de cirerer (Prunus sp.) que se sol utilitzar per fer nines de colors més foscos.

 La regió de Tohoku és coneguda pel seu gran nombre de banys termals o onsen, i sembla ser que els artesans de la fusta d’aquesta zona van començar a fer kokeshi per tal de vendre-les com a record als turistes que visitaven els banys termals. Una altra teoria, encara que menys reconeguda, suggereix que les nines originals, de cos molt recte, cap arrodonit i sense pintar, s’utilitzaven com a eines de massatge.
 
Hi ha dos tipus de nines Kokeshi, les tradicionals i les creatives, i se'n reconeixen 11 subtipus: Tsuchiyu, Togatta, Yajiro, Naruko, Sakunami, Yamagata, Kijiyama, Nanbu, Tsugaru, Zao-takayu i Hijioro.

Encara que pot semblar que aquestes nines tenen una funció únicament ornamental, els japonesos les compren moltes vegades com a amulet: per prevenir el foc, per la salut dels nens, per la prosperitat… També existeixen kokeshi representant l’emperador i l’emperadriu en la celebració del Dia de les Nenes (Hina Mitsuri).
(informació facilitada per una usuaria de la biblioteca, que ha l'ha obtinguda del bloc japanzone.cat Aquest: http://www.jananzone.cat/2010/02/07/kokesi-nines-decant/)

Amb els contes que us recomanem podreu aprendre moltes costums del Japó: fer les teves pròpies nines japoneses, fer un Quimono, fer els "Bentos", com organitzar una festa d'aniversari japonesa, dissenyar moda, fer pentinats... 
No us els perdeu, us esperen a l'Àrea infantil!!

1 comentari:

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.