dimecres, 9 de maig del 2012

Mor de MAURICE SENDAK, autor "d'Allà on viuen els monstres"


Maurice Sendak
El cèlebre autor de literatura infantil nord-americà, considerat un dels il·lustradors de contes infantils més importants del segle XX, ha mort a Connecticut, als 83 anys.
Sendak, va saltar a la fama el 1963 amb la publicació d''Allà on viuen els monstres", segur que recordeu aquest conte...




"Allà on viuen els monstres", que ha estat adaptat al teatre i al cinema, explica la història del Max, un nen a qui la seva mare castiga al llit sense sopar. Un cop a la seva habitació, el Max inicia un viatge per la seva imaginació. Imagina una extensa jungla poblada per monstres aterradors, els quals finalment aconsegueix vèncer amb valentia, mirant-los fixament als ulls, sense tancar-los. Impressionats, els monstres el converteixen en el seu rei, però el Max se sent sol i acaba tornant a casa seva, on l'espera el sopar, que ja s'ha refredat una mica...

La seva obra literària és amplia, però Sendak és principalment conegut per una desena llarga de contes  infantils que ell mateix va il·lustrar, entre ells l'anterior anomenat, que el 1964 li va fer guanyar la prestiguiosa medalla Calcecott i que segueix  recollint èxits de venda a tot el món. El 1996 va rebre la Medalla Nacional de les Arts de mans del president dels EEUU, per la seva obra literària.

Sendak va ser pioner a presentar als petits lectors el costat més fosc de la psique humana, alhora que les seves històries i il·lustracions els transporten a un món màgic de grans riqueses visuals i narratives. A través de la seva obra, que va marcar la infància nord-americana dels anys 60, Sendak va deixar clar que no l'incomodava trencar motlles i tradicions de la literatura infantil. Prova d'això són els herois i heroïnes dels seus contes, a vegades tossuts i desagradables, lluny del que dicten les convencions.


Però com acostuma a passar en aquests casos, la seva obra, a més d'elogis també ha suscitat controvèrsia i censura. És el cas de "La cocina de noche", que va arribar a ser censurat perquè hi apareix un nu infantil en què alguns van veure connotacions eròtiques.

El nostre Adèu més sincer,  al Monstre dels monstres!!