divendres, 11 de maig del 2012

Dia Internacional de les famílies

L'any 1994 l'Assamblea General de les Nacions Unides va establir el Dia 15 de Maig Dia Internacional de les Famílies.
Aquest dia ha inspirat una sèrie d'actes de sensibilització, que ofereixen una oportunitat per a posar de relleu els diferents àmbits d'interès per a les famílies. Entre les activitats s'inclouen cursos pràctics i conferències, programes de radio i televisió, articles periodístics i programes culturals que fan èmfasi en els temes pertinents.

Cal recordar la necessitat del reconeixement de la diversitat familiar. Actualment les famílies són diferents, encara que social i institucuionalment a molts països no són reconegudes. A nivell internacional la tipologia familiar predominant és la promocionada, potenciada i protegida, hem d'anar encara més enllà en les polítiques familiars, és més un tema ideològic, que res te a veure amb les polítiques de les retallades.

L'any passat el Secretari General  Ban Ki-moon, va donar un missatge:

"Hay demasiadas familias que padecen dificultades crónicas atroces. A falta de puestos de trabajo y medios de subsistencia, los adultos no pueden proporcionar una nutrición adecuada a los niños, dejándolos con cicatrices físicas y cognitivas permanentes... en este Dia Internacional de la Família, tomemos la determinación de apoyar a las famílias para que alimenten a los jóvenes, cuiden a los ancianos y fomenten comunidades fuertes basadas en la tolerancia y la dignidad para todos."

Aquest any, el Departament de Benestar Social celebrarà un acte institucional al Palau Moja de Barcelona (carrer Portaferrissa, 1) el proper dimarts 15 de maig a les 18.30 hores.
L'acte serà presidit pel conseller de Benestar Social i Família, Hble. Sr. Josep Lluís Cleries i Gonzàlez. En el decurs de l'acte, la dibuixant Pilarín Bayés i l'escriptora Blanca Busquets mantindran un diàleg entorn de les relacions intergeneracionals.
Per acomiadar l'acte institucional, els Castellers de la Sagrada Família (infants, joves i adults) ens faran gaudir d'una exhibició de castells i pilars.
Les relacions intergeneracionals ens enriqueixen mútuament i ens possibiliten créixer. En l'intercanvi intergeneracional, els més joves poden viure, mitjançant el diàleg i l'acció compartida, experiències noves que els aporten el saber i els valors del testimoni dels més grans, i per als més grans, els joves són una font de noves realitats, d'avanços culturals i científics als quals es poden apropar sense dificultat amb energia compartida. Tothom hi surt guanyant.

Aquest Dia Internacional de la Família 2012 és una bona oportunitat per donar visibilitat i crear un espai de reflexió al voltant de les relacions intergeneracionals dins de la família, per potenciar-les de forma intencional i per treballar valors i sabers. En concret, es vol fer un homenatge al paper dels avis i àvies reconeixent els valors de les relacions entre generacions dintre de la família, i en especial amb néts i nétes.