dimarts, 20 de desembre del 2011

ELS LLIBRES DEL MES: Lectures per a aquestes festes de Nadal

Després d’una tardor carregada de novetats i hits editorials trobem una bona collita per escollir regals i autoregals de Nadal (o bé per passar una estona a la biblioteca i agafar en préstec alguna novel·la). Alguns diaris i revistes es dediquen a fer llistes de títols recomanats per aquestes dates abans d’oferir-nos, a inicis d’any, els rànquings dels millors títols del 2011. I com també ens agraden les llistes, destaquem alguns dels més rellevants i atractius que ja podeu trobar a la biblioteca.

CARLOS RUIZ ZAFÓN torna amb la tercera entrega de la saga sobre el Cementiri dels llibres oblidats que va començar amb L’ombra del vent i El joc de l’àngel. Amb la El prisionero del cielo ens porta a l’any 1957 amb la família Sempere i els seus amics celebrant el Nadal i el casament de Fermín Romero. De sobte l’ombra sinistra del passat hi irromp. Queda pendent pel 2014 el darrer llibre de la sèrie.

PATRICK ROTHFUSS . El Temor de un hombre sabio : crónica del asesino de reyes: segundo día. Dos anys després de la publicació de El nom del vent, tot un èxit literari que va convertir l'autor i la seva història en un fenòmen de culte en el gènere de la narrativa fantàstica. Fora de clixés i amb una gran qualitat, ens explica la història d'un personatge que esdevindrà mític. Es tracta de Kvothe, músic, captaire, lladre, estudiant, mag, heroi i assassí...

JAUME CABRÉ amb Jo confesso, una novel·la de novel·les, l’autor connecta la història d’una família barcelonina amb la gran tragèdia del segle XX: la mort de milers de persones als camps d’extermini. A través d’un violí fabulós, construït a Cremona per Lorenzo Storini, que deixa un rastre de sang. Gran èxit internacional de la literatura catalana.

FERRAN TORRENT. Ombres en la nit. Un Torrent bastant especial: la història d’un gitano valencià supervivent d’un camp de concentració alemany que entra a formar part de l’organització Nakam, que es dedica a liquidar nazis fugitius. Tot gira al voltant de les preocupacions de sempre de Torrent: la llibertat enfront de les consignes polítiques , l’acció directa contra les idees tàctiques, la venjança com a alternativa a la corrupció de la justícia, etc.

ARTURO PÉREZ REVERTE continua la sèrie del Capitán Alatriste amb el títol El puente de los asesinos . En aquesta ocasió porta al capità i els seus companys a la Itàlia del segle XVII, amb forta empremta espanyola, implicats en una conspiració per matar al dux de Venècia.

MICHEL HOUELLEBECQ, autor controvertit, ha publicat El mapa i el territorio títol amb el que la crítica el consagra. Es tracta de la història d’un fotògraf convertit de sobte en mite de l’art contemporani. s una narració molt complexa i original: l’autor compareix ahora com a criatura real, veu narradora i personatge de ficció.

KATE MORTON. El jardín olvidado. Historia magistralment composta com un cub de Rubik a través de dones de tres generacions. Comença amb l’abandonament d’una nena en un vaixell amb destinació a Austràlia en vigílies de la Primera Guerra Mundial. Una dona misteriosa promet tindre cura, però s’esvaneix en l’aire. Vint i un anys desprès aquella nena descobriex que és adoptada i emprèn la recerca de la seva identitat. Gran éxit entre lectors i crítica.

DAVID LEAVITT. El contable hindú. L’autor realitza una gran tasca d’investigació per escriure una història sobre el més gran geni matemàtic de tots els temps, Ramanujan, que alhora va ser un modest contable hindú. Y, amb la seva vida extraordinària, David Leavitt ha escrit una extraordinària novel·la.

LAURENT BINET. HHhH. Aquest llibre inclassificable, amb el que debuta el seu autor, és una mescla de document històric i interpretació ficcional . Es tracta de la reconstrucció de l’atemptat el 1942 a Praga contra el dirigent nazi més sanguinari, Reinhardt Heydrich, oficial de les SS i cap de seguretat del Tercer Reich. Mott ben rebut per crítica i públic.

JONATHAN FRANZEN. Libertad. En aquesta monumental novel·la, Franzen retrata minuciosament a una familia de l'Oest americà al llarg de varies dècades. Amb la prosa maestra d’aquest autor la història adquireix un caràcter universal. Aprofundint en la vida íntima d’uns personatges tan propers com identificables, la novel·la és una incisiva radiografía del nostre temps que ha suscitat l’admiració unánime de la crítica i els lectors de tots els països on s’ha publicat fins a data d’avui.

PETROS MARKARIS. Con el agua al cuello. Novel·la ambientada en la situació de crisi actual a Grècia, que l’autor analitza molt intel·ligentment. Un exbanquer milionari apareix decapitat a casa seva. Comencen la conjectures : revenja personal, racial, justícia tardana, i fins i tot es parla de terrorisme. Excel·lent.

Aquestes recomanacions, juntament amb moltes altres, les podeu trobar al Suplement Culturas del diari La Vanguardia, publicat el dimecres passat (14 de desembre).

Bona lectura!