dijous, 5 de maig del 2011

MAITE CARRANZA, aspirant al premi "Catalana de L'Any"

L'Escriptora de Sant Feliu Maite Carranza, que el passat dijous dia 28 d'abril ens va visitar per participar en l'activitat: Vols llegir? amb els alumnes de l'escoles Pau Casals i Angela Roca, autora de nombrosos llibres per a infants i joves és una de les persones que aspira al premi "Catalana de l'Any 2010" que entrega "El Periódico", junt a d'altres personatges de la cultura, l'esport i la societat catalanes com: Mercè Arànega, Dani Pedrosa, Xavier Hernández, Eudald Carbonell, Anna Lizarán, Agustí Villaronga, Emili Teixidor, Aina Clotet, Nora Navas, Josep Maria Pou, Kilian Jornet, Carles Puyol, Andrés Iniesta, Montserrat Caballé o Els Amics de les Arts.
Carranza opta a aquesta menció gràcies a l'èxit que ha adquirit la seva darrera obra Paraules emmetzinades. Ha publicat quasi mig centenar d'obres i ha obtingut importants premis i reconeixements. Algunes de les seves obres han estat traduïdes a més de vint llengües. Ja fa anys que escriu guions i llibres des del seu estudi de Sant Feliu de Llobregat, també fa classes d'escriptura creativa a la Universitat i xerrades a escoles i biblioteques.

Biografia.
Va néixer l'any 1958 a Barcelona, era la més gran de quatre germans i des de ben petita s'empassava tots els llibres que tenia per casa. Els seus pares eren grans lectors i tenien obres de Kipling, Jack London, Pearls S. Buck, Jules Verne... És mare de tres fills, la Júlia, en Maurici i el Víctor.
És llicenciada en Antropologia, va treballar de professora en un Institut durant els anys vuitanta. A l'any 1986, però, coincidint amb la publicació de la seva primera novel·la juvenil, Ostres tu, quin cacau! (Premi Crítica Serra d'Or), decideix dedicar-se a l'escriptura, tant de novel·les com de guions televisius, de sèries tan conegudes com: Nissaga de Poder, Poblenou, Secrets de Família, El joc de Viure, Valèria, Germanes de sang, La Dona de gel, Les filles de Mohamed, L'Atlàntida, o la sèrie Abuela de verano.
Des d'aleshores compagina la creació amb la docència de cursos d'escriptura als màsters de guió de la UAB, la UIMP i l'Abat Oliba.

Obres.
La revolta dels lactants (Premi Folch i Torres), Prohibit ploure els dissabtes, Vols un cleca ben donada?, Frena, Càndida, Frena!, El ferry de les Galàxies, La nit dels arutams, Sefa Seferina, Talp Eudald, Vols ser el nòvio de la meva germana?, La guerra de les bruixes, El clan de la lloba, Esfuma't, Gaudenci!, Paraules emmetzinades (amb aquesta obra ha obert una nova via literària que encara no havia conreat. és un "triller", una crònica d'un dia trepidant, viscut a contrarellotge i protagonitzat per tres persones properes a la Bàrbara Molina, desapareguda misteriosament i violentament quan tenia quinze anys) i l'última L'Esperit dels gels, novel·la juvenil d'aventures, perillosa, romántica i de vegades humorística...

El seu pensament: "El Món continua sent molt gran, la imaginació no té límits i els catalans podem escriure tant o més que els anglesos". (Maite Carranza.).