dimecres, 9 de juny del 2010

Itinerari literari Joan Amades. Recursos per preparar les teves rutes literàries.



Joan Amades, nascut ara fa 120 anys, va ser un destacat etnòleg i folklorista català. La seva tasca principal fou la recopilació de la cultura popular catalana en estat de transformació o a punt d'extinció. Les seves primeres recerques les va fer en el camp del ball i de la dansa, ampliant a poc a poc els seus temes de treball a d'altres àmbits del folklore i l'etnografia.

El passat dijous 27 de maig es va organitzar una sortida per Barcelona des de la biblioteca per seguir les petjades de les seves llegendes. Un grup de persones van seguir la ruta literària Joan Amades, per Ciutat Vella de Barcelona. Van assistir, entre d'altres, alumnes del Centre de Normalització Lingüística de Viladecans que havien treballat el tema amb motiu de l'aniversari.
Les rutes literàries ens donen la possibilitat de conèixer millor l'obra d'un escriptor o escriptora i, alhora, redescobrir anèctotes i històries de la ciutat, en aquest cas Barcelona.
Darrerament s'ha ampliat molt la oferta de les rutes, no nomès literàries, n'hi ha de tot tipus (gastronòmiques, arquitectòniques, etc.) per diferents pobles i ciutats catalanes. Sempre podeu buscar empreses que organitzen les sortides amb un guia especialitzat però si voleu ser autosuficients, podeu agafar un plànol de la ciutat i seguir les rutes que podeu trobar a diferents guies que us oferim a la nostra secció de la viatgeteca. També podeu consultar diferents webs on trobem molts itineraris amb textos i mapes. Aqui en teniu alguns:

Guies

- Sergio Vila- Sanjuán i Sergi Doria. Passejades per la Barcelona literària. Barcelona : Grup 62 : Ajuntament de Barcelona ; [Salamanca] : Fundación Germán Sánchez Ruipérez, 2005. (VI)91(026)(46.71Bar) Pas

Itineraris detallats: Les pedres gòtiques: una passejada amb Desclot, Metge i Boscán; Nomès per veure Barcelona: la ruta del Quixot; La Barcelona del baró del Maldà; La Barcelona costumista; Verdaguer i Barcelona; La Rambla, riera de vides; L'Eixample literari; Barcelona i el mar; Mercè Rodoreda i les novel·les de Barcelona; La Barcelona revolucionària i els intel·lectuals europeus: George Orwell (i Simone Weil); La Barcelona dels treballadors i el paissatge del Pijoaparte; Barris alts; Carvalho i Cia.; La Barcelona poètica; Barcelona postmoderna: la ciutat dels prodigis; l'etern retorn.

- Turisme a prop de Barcelona. Rutes, sortides propostes...Barcelona : Diputació de Barcelona, Oficina de Promoció Turística, 2008.
- Simonis, Damien. Barcelona. Barcelona : GeoPlaneta, 2007. (VI) 91(026)46.71Bar) Sim
Guia de viatges per no perdre't i seguir alguns dels itineraris arquitectònics i vitals de la ciutat.

Recursos a internet:

- Ruta literària La catedral del Mar. Amb plànol detallat.

- Itinerari del best seller de Ruiz Zafón La sombra del viento.

- Compendi d'enllaços a webs amb rutes literàries detallades a diferents punts de la geografia catalana.
- Nou projecte Espais Escrits de la Xarxa del Patrimoni Literari Català. Es tracta del Mapa Literari 2.0 amb la voluntat de dinamitzar el coneixement de la literatura catalana a través de les tecnologies de la informació i la comunicació. L’MLC conté més de mig miler de fragments d’obres literàries, acompanyats d’un important contingut multimèdia, amb fotografies, vídeos i locucions dels textos amb veus tant reconegudes com les de Pere Arquillué, Carles Sales, Rosa Cadafalch o Mercè Managuerra. Igualment, l’MLC ofereix la possibilitat de recórrer rutes literàries, tant virtuals com practicables.