dilluns, 21 de juny del 2010

Exposició "Ciència Ficció: una mirada al futur". Fins el 18 de juliol a la biblioteca.

Viladecans, a la dimensió desconeguda

La Biblioteca acull entre el 21 de juny i el 18 de juliol la mostra «Ciència-ficció: una mirada al futur», coproduïda per la Diputació de Barcelona i l'Obra Social Caixa Sabadell. La podeu visitar al vestíbul de la biblioteca on també trobareu novel·les i algunes pel·lícules del gènere.

L'exposició, comissariada pel catedràtic de la Universitat Politècnica de Catalunya Miquel Barceló, fa un repàs a les característiques més destacables de la ciència-ficció i en especial als temes recurrents del gènere: el viatge a l'espai, els extraterrestres, els robots, els viatges a través del temps, entre d'altres.

D'Orwell al ciberpunk

De la mà d'autors clàssics del gènere, com George Orwell, Isaac Asimov o Arthur C. Clarke, fins arribar al ciberpunk, l'exposició proposa un recorregut per les claus d'aquest univers narratiu que busca sorprendre el lector o espectador amb uns mons ficticis que hi aporten el mateix atractiu que la narrativa històrica o de viatges.

La ciència-ficció s´ha acreditat com una narrativa d´idees, una manera d´explicar històries en la qual l´element determinant és l´especulació del “que passaria si...’ la ciència ens permetés transportar-nos d´una galàxia a l´altre sense dificultat, si visquéssim en ciutats plenes de robots i habitants d´altres planetes, si una catàstrofe mundial hagués deixat la terra amb molt poc supervivents...

A més de la voluntat especulativa, la ciència-ficció comporta el “sentit de la meravella’, o sigui, la capacitat de sorprendre el lector o l´espectador amb uns móns ficticis que hi aporten el mateix atractiu que la narrativa històrica o de viatges. Per tant, parla de paisatges, societats i personatges que són diferents als que veiem i coneixem habitualment i, gràcies a les seves peculiaritats, ens atrauen fortament.
Si us interessa el tema visiteu l'especial sobre ciència ficció preparat per la Gerència de Serveis de Biblioteques de la Diputació de Barcelona on podeu trobar recursos web sobre ciència ficció, recomanacions de novel·les del gènere, algunes pel·lícules , etc.