dijous, 13 de maig del 2010

MEDALLA D´OR DE LES BELLES ARTS A PURITA CAMPOS.


Purita Campos ha estat guardonada amb la Medalla de Oro al Mérito en las Bellas Artes 2009 que premia a les persones i entitats més destacades en el camp de la creació artística i cultural. En aquesta edició també han estat premiats els cantants Julio Iglesias i Kiko Veneno, el bailaor Joaquín Cortés, la Duquesa de Alba (com a mecenes d´art) , el Tricicle, Radio 3 i l´historiador de cinema Román Gubern.
Nascuda a Barcelona al 1937, la seva mare era modista i Purita va créixer somiant ser dissenyadora de modes.
Va fer dibuixos per algunes publicacions de moda fins que el seu germà va coincidir amb Manolo Vázquez, el dibuixant de La familia cebolleta i parlant de lo bé que dibuixava la seva germana, la va fer presentar a l´editorial Bruguera. Víctor Mora, guionista de l´editorial i creador de El capitán Trueno i Jabato, la va contractar per començar a l´endemà. A partir de llavors va dibuixar per revistes femenines com : Dalia (1959), Sissi (1961), Blanca (1961), Can Can (1961), Celia (1963), on ja es podia veure el seu estil elegant i glamurós influenciat per les actrius de Hollywood.
Al 1971 rep l´encàrrec de dibuixar la sèrie Patty´sWorld per la revista anglesa Princess Tina amb guió de Philip Douglas. Va ser un èxit i, de seguida, es va publicar a altres països. A Espanya arriba al 1974 amb el títol Esther y su mundo. Esther, una jove adolescent tímida i insegura, amb la seva amiga Rita, llançada i extravertida, eren les protagonistes d´aventures de caire romàntic i familiar ambientades en un barri anglès de classe mitjana.
Esther i el seu estimat Juanito

Altres personatges creats per ella són la intrèpida model Jana, publicada entre els anys 1983 i 1985, amb molt d´èxit al mercat holandès; i Gina, molt semblant a les aventures d´Esther.
En els darrers anys, la Purita no ha deixat de treballar en la restauració de les pàgines d'Esther que Bruguera havia censurat en moltes ocasions. Amb la intenció de donar un fi al personatge, i amb guió de Carlos Portela, s´editen ara Las Nuevas Aventuras de Esther on l´Esther és una dona de 35 anys, infermera, separada i amb una filla adolescent, que es retrobarà amb el seu amor d´adolescència, el futbolista Juanito Bowden. Aquests nou àlbums de la Purita han estat una gran èxit de vendes com ho demostren les llargues cues a l´estand de l´editorial Glènat al Saló del Còmic de Barcelona per signar els seus exemplars i on a l´edició 2009, se li va retre homenatge amb una exposició antològica.