dimecres, 23 de desembre del 2009

Premios Nacionales de Literatura i Premis de Santa Llúcia 2009

Aquest mes de desembre s'han lliurat diversos premis literaris de renom. Entre ells destaquen els Premios Nacionales de Literatura i els Premis Santa Llúcia.

El Premio Nacional de Literatura d'enguany en la modalitat d'assaig s'ha otorgat al filòsof Reyes Mate per l'obra La herencia del olvido. Es tracta d'un treball sobre el paper polític que la memòria pot jugar i hauria de fer-ho en el nostre temps.

El Premio Nacional de Narrativa ha estat per l'escriptor Kirmen Uribe amb el llibre Bilbao - New York - Bilbao, obra que mescla diferents estils narratius i descriu el viatge de l'autor des de l'aeroport de Bilabao fins el de Nova York mentre escriu la història de tres generacions de la seva família.

El Premio Nacional de Poesia s'ha entregat a Juan Carlos Mestre per La Casa Roja i el de Novel·la juvenil i infantil a Alfredo Gómez amb la seva obra Barro de Medellín.

Els Premis otorgats durant la 59a vetllada literària de Santa Llúcia el passat onze de desembre van ser:

Premi Sant Jordi a Xavier Bosch per Se sabrà tot, llibre que tracta el tema del periodisme i la seva actual falta de llibertat i independència. Un relat trepidant que reflexa les tensions i pasions que es viuen en el món de la comunicació . El finalista d'aquest premi va ser Albert Llimós amb la seva primera novel·la Temps de boira.

El Premi Carles Riba de poesia, s'ha entregat al veterà Carles Camps Mundó per La mort i la paraula, que proposa una reflexió profunda sobre el discurs poètic.

El Mercè Rodoreda de contes ha sigut per l'escriptora txeca afincada a Sitges Monika Zgustova amb la seva obra Contes de la lluna absent, que reuneix 14 relats i 4 cròniques de ficció basades en elements autobiogràfics.

El guardó de Literatura Infantil Josep M. Folch i Torres el va guanyar Carles Sala per l'obra El rebost dels impossibles , un lloc fantàstic on la gent pot intercanviar el que li sobra i el que li manca (somni, insomni, generositat, alegria, calma o paciència) per tal de ser una mica més feliços.
El Joaquim Ruyra de Novel·la Juvenil va ser pel veterà escriptor mallorquí Gabriel Jané Manila amb el seu llibre He jugat amb llops, la història real d'un jove salvatge que sobreviu tretze anys a les muntanyes de Sierra Morena cuidant cabres.