dilluns, 1 de desembre del 2008

Darrers (grans) premis literaris

Els darrers mesos s’han lliurat molts dels premis literaris més importants de l’any . Fem un repàs d’alguns dels més destacats:

El Premio Planeta, polèmic entre els polèmics, s’ha atorgat al escriptor i filòsof Fernando Savater amb la novel·la La hermandad de la buena suerte. La novel·la comença amb la desaparició d’un jockey famós. Un multimilionari decideix llavors contractar a uns mercenaris per tal de localitzar-lo. El resultat és una obra d’aventures amb aire policíac i nombroses cites filosòfiques pròpies del perfil de Savater. Aquest premi està dotat amb 601.000 euros

La finalista del Planeta, que s’emporta 150.250 euros, va ser aquesta vegada Ángela Vallvey, que va presentar la novel·la La inocencia de los bárbaros. Com ja va fer Savater, Vallvey també a optat pel gènere de detectius però en el més pur estil de Agatha Christie. A banda de la típica trama policíaca, l’autora inclou referèncias al món literari.

L'escriptor francès Jean-Marie Gustave Le Clézio ha estat aquest any el guanyador del Premi Nobel de Literatura. Poc conegut fora de França, l'Acadèmia Sueca ha valorat Le Clézio per ser un escriptor de la ruptura, de l'aventura poètica i de l'èxtasi sensual, així com per ser un explorador de la humanitat més enllà de la civilització actual. Feia més de 20 anys que un escriptor francès no guanyava aquest premi dotat amb 10 milions de corones sueques, una mica més d'un milió d'euros, i s'entregarà en una cerimònia que es farà el 10 de desembre.

Raquel Robles ha guanyat el XI Premio Clarín de Novela amb Perder, una obra que reflexa el dolor d’una mare per la pérdua del seu fill.

Agustín Fernández Paz (Vilalba-Lugo, 1947), un dels autors clau de la literatura juvenil espanyola, va rebre el Premio Nacional de Literatura Infantil y Juvenil per la seva obra O único que queda é o amor. Es tracta de 10 relats, 10 "hilos de vida", en paraules de l’autor, que giren al voltant de l’amor "sense didàctica emocional"

Martí Gironell, autor del El pont dels jueus, ha rebut el Premi Néstor Luján de Novel·la Històrica amb la seva darrera novel·la La venjança del bandoler. Amistat i traició, ambició i passió... la vida d’un bandoler a la guerra del Francès.

L’escriptor valencià Juan José Millás ha obtingut el Premio Nacional de Narrativa amb la seva novel·la El Mundo, amb la que ja havia guanyat la última edició del Premio Planeta fa un any. L’obra és, en paraules del seu autor, una "autobiografía novelada o una novela biográfica", protagonitzada pel preadolescent que va ser. La història parla d’un xaval d’entre 10 i 14 anys que descobreix el món després d’haver sofert un canvi sobtat en la seva vida. Aquest premi està dotat amb amb 20.000 euros.

Juan Goytisolo, un dels escriptors més crítics i políticament incorrectes, acaba de ser guardonat amb el Premio Nacional de las Letras, concedit pel Ministerio de Cultura del Govern, per la solidesa de la seva trajectòria. Segons comentaba l'escriptor, és un guardó que ha rebut "sense il·lusió" perquè -segons el seu testimoni- "los premios son para gente joven".
El novel·lista Juan Marsé (Barcelona, 1933) ha obtingut el Premi Cervantes 2008, la distinció més important de les lletres espanyoles, dotada amb 125.000 euros. Considerat un dels millors novel·listes de la segona meitat del segle XX, Marsé ha obtingut amb aquest guardó el reconeixement a una de les obres más sòlides de la literatura espanyola, que inclou títols com Últimas tardes con Teresa (1965), amb el memorable personatge del Pijoaparte, un avispado escalador social, i Rabos de lagartija (2001), que va rebre el Premio Nacional de Narrativa i el Premio Nacional de la Crítica.