dijous, 14 de març del 2019

TROBADA A LA BIBLIOTECA AMB JAVIER RUIZ CALDERA

 
Explica el director viladecandenc Javier Ruiz Caldera que els còmics van ser el seu “refugi de la infantesa”. En comptes de jugar a futbol, com la majoria dels nens de la seva edat, compartia lectures i xerrades amb dos o tres companys que també llegien còmics. Aquest primer univers de ficció sembla que va marcar la vida professional del director de Viladecans, ja que anys després i amb quatre pel·lícules, publicitat i un curtmetratge al seu currículum, Ruiz Caldera es va atrevir amb ‘Anacleto: agente secreto’ i finalment amb l’heroi: ‘Superlópez’. Dues particulars adaptacions d’aquests còmics espanyols, que van ser la referència de tota una generació de lectors. De fet, Ruiz Caldera feia quinze anys que somniava en adaptar el tebeo de Juan López Fernández (Jan) al cinema. Un projecte que finalment va poder fer realitat després dels films ‘Spanish movie’ o ‘Tres bodas de más’.

En les seves adaptacions dels còmics, la comèdia és una de les grans protagonistes però també la crítica social i els moments costumistes que converteixen als superherois en personatges propers, convencionals i que són el cor de la pel·lícula. D’aquesta manera, el director aconsegueix crear una història d’aventures però també un relat que serveix per mostrar a personatges molt allunyats dels superherois nord americans que tots recordem. I és que si heu vist ‘Superlópez’ és impossible oblidar-se de les escenes protagonitzades pels seus pares o per ell mateix que mostren un heroi que lluita en contra dels seus propis super poders perquè vol continuar amb la seva vida rutinària de mileurista. És més, el film parodia amb ironia i humor l’actitud tan habitual que rebutja a tot aquell que és diferent, creant així una pel·lícula hilarant amb molta més crítica social de la que l’espectador podria imaginar.

El director de Viladecans, que ha dirigit la segona pel·lícula espanyola més taquillera de 2018 després de ‘Campeones’,  visitarà la biblioteca el proper dimecres, dia 20 de març, per conversar sobre l’aventura i la feina de traslladar el món del còmic a la pantalla gran. Una trobada que s’emmarca dintre de l’activitat del Club del Còmic de la biblioteca que aquest mes ha treballat els tebeos de Jan i ‘Anacleto’ de  Vázquez (Manuel Vázquez Gallego).

L’entrada és lliure.