dilluns, 4 de desembre del 2017

La Musico-recomanació: "All the way" de Diamanda Galás (2017)

Amb Diamanda Galás tenim una anècdota a la Biblioteca: una tarda vam posar com a música de tancament el seu disc “Defixiones: will and testament”(2003), i no va deixar indiferent a ningú. A Primera Planta, els pocs estudiants que quedaven  miraven al seu voltant amb aspecte estranyat, com si un esperit estigués manifestant la seva presència, mentre a Planta Baixa un parell de persones van apropar-se al taulell per a preguntar al personal bibliotecari què dimonis era aquella música que sonava.

Amb prop de 45 anys de trajectòria artística, l’obra d’aquesta soprano, pianista i compositora nascuda a San Diego de mare grega i pare egipci (i director d’un cor de gospel) mai ha deixat indiferent a ningú, i el seu darrer treball discogràfic, “All the way”, tampoc és una excepció.



Sense el pes conceptual d’anteriors àlbums (als anys vuitanta i noranta algunes de les seves peces reflectien el seu tenaç activisme en defensa dels malalts de sida –el seu germà va morir per aquesta malaltia-, mentre el citat “Defixiones…” honorava a les víctimes del genocidi armeni), Galás reuneix en aquest disc sis versions completament sui generis de temes tradicionals i estàndards jazzístics, alguns d’ells recollits d’actuacions en directe (podreu escoltar la gent aplaudir amb emoció al final de les cançons).


Una vegada més, la cruesa, força, i intensitat de les seves interpretacions no és apte per a totes les oïdes, però mostren una personalitat i singularitat artística innegable. 



A part dels dos treballs seus que tenim a Viladecans, a la Xarxa de Biblioteques trobareu tres àlbums més de Galás.