divendres, 23 de març del 2012

Premi Hans Christian Andersen 2012

L'escriptora argentina MªTeresa Andruetto i l'il·lustrador txec Peter Sis, han estat els guardonats del Premi Hans Christian Andersen 2012, en les categories d'escriptor i il·lustrador, respectivamant.
Aquest premi que convoca cada dos anys l'IBBY (International Board on Books for Young People) és el reconeixement més alt atorgat a un autor i a un il·lustrador de llibres per a nens i joves.

Biografia
M.Teresa Andruetto, (Arroyo Cabral, 1954), va estudiar Lletres a la Universitat Nacional de Córdoba i després d'una breu estància a la Patagònia, al finalitzar la dictadura, va treballar en un centre especialitzat en lectura i literatura per a infants i joves.
Ha format part de diversos Plans de Foment de la Lectura al seu país i també de projectes d'escriptura amb infants i joves en risc d'exclusió social.
Ha rebut nombrosos premis literaris, entre ells el Iberoamericano de Literatura Infantil y Juvenil que atorga la Fundación SM.
L'editorial Anaya ha publicat els seus llibres El país de Juan i La escritur
a en el taller. Stefano l'han publicat SM en castellà i Galaxia en gallec. La construcción del taller de escritura: en la escuela y la biblioteca ha estat editat per Mad.

Peter Sis, va nèixer a Brno (Txecoslovàquia) el 1949 i va estudiar a l'Academia d'Arts Aplicades de Praga i en el Royal College of Art de Londres.
Va començar la seva carrera com a cineasta i va guanyar el premi Ós d'Or al Festival de Cinema de Berlin el 1980 amb un curt d'animació.
També ha guanyat el Grand Prix de Toronto, el premi Cinema Golden Eagle i el 1983 va col·laborar amb Bob Dylan a You got to serve somebody.

El seu treball en cinema és a la col·lecció permanent del Museu d'Art Modern de Nova York.
En el 1982, mentre era a Los Ángeles per produir una pel·lícula per als Jocs d'Hivern de 1984 que no es va arribar a realitzar, el seu país i tot el bloc de l'Est van boicotejar els Jocs Olímpics i Peter Sis va decidir quedar-se als Estats Units, que li van concedir asil.
A rel d'una correspondència amb Maurice Sendak es va traslladar a Nova York i va començar el seu treball en el camp de la il·lustració de llibres infantils.
En català podeu trobar els seus llibres: Madlenka. Lumen. El gos de la Madlenka. Lumen. L'arbre de la vida. R que R i Una hisòria de nans. SM

Si voleu podeu consultar més informació a la pàgina web de l'IBBY.