divendres, 7 d’octubre del 2011

El poeta suec Tomas Tranströmer, Premi Nobel de Literatura 2011

Tomas Tranströmer, nascut l'any 1931 a Estocolm i autor d'una obra gens extensa però, tot i així, traduïda a més de 50 llengües, ha estat guardonat com a Premi Nobel de Literatura 2011.

Després d'haver publicat poemes a diverses revistes, Tranströmer va publicar el seu primer llibre, 17 dikter, l'any 1954: va ser considerat un dels debuts més destacats de la dècada. Ja en aquest volum s'apreciava l'interès de l'autor per la natura i la música, temes que han acompanyat bona part de la seva producció.
Tranströmer només ha estat traduït al català en una ocasió, a Edicions Perifèric, que en va publicar La plaça salvatge, obra publicada originàriament l'any 1983 i que és una de les més significatives de l'autor. Aquesta obra la podreu trobar a la biblioteca.

L'editorial madrilenya Nórdica, especialitzada en la traducció d'autors escandinaus, ha donat a conèixer recentment dues antologies de l'obra de Tranströmer, El cielo a medio hacer i Deshielo a mediodía, també molt recomanables per iniciar-se en la lírica reposada i plena d'imatges naturals del poeta suec.