divendres, 4 de febrer del 2011

EL LLIBRES DEL MES: "Històries de la història de Barcelona" i "Veus"

Aquest mes de febrer volem destacar un parell de llibres que ens han arribat darrerament i són molt recomanables.

Històries de la Història de Barcelona, de l’historiador Dani Cortijo, és un volum centrat, de moment, en la Barcelona Vella, l’actual districte de Ciutat Vella però que possiblement tingui continuitat (dependrà de l’acollida del públic). Amb aquest llibre l’autor vol demostrar que la història pot arribar a ser quelcom divertit i que a través d’ella podem aprendre coses sobre nosaltres mateixos i el nostre entorn, que és apta per a tots els públics. La col•lecció “Les altres Barcelones” neix amb el mateix esperit que va néixer un espai a internet del mateix autor, http://altresbarcelones.com/, premiat als Premis Blocs Catalunya 2009 per la categoria de cultura.
Sabíeu que el metre es va inventar a Barcelona i que la primera fotografia de l’Estat també es va fer aquí? Sabeu on s’amaguen les làpides hebrees o les marques de picapedrer a les parets de ciutat Vella?
Sabíeu que el “Barri Gòtic” és contemporani? Algú us ha parlat del despietat Charles d’Espagnac?
Coneixeu quins personatges populars estrafolaris, més enllà de la Monyos, voltaven pel centre de la ciutat entre finals del segle XIX i principis del XX?

Aqui teniu un llibre farcit d’històries inèdites, coses desconegudes de la ciutat. Ens ofereix també diversos mapes que ens guien pels trams ocults de les muralles romana i medieval que s’amaguen dins algunes botigues, restaurants i fins i tot pàrquings.

Veus és una antologia que reuneix textos de quaranta-un autors que escriuen en llengua catalana i venen d'una tradició comuna: la de Francesc Trabal, Caterina Albet, Mercè Rodoreda o Llorenç Villalonga. Però aquesta no està feta amb criteri acadèmic o vocació canònica, sinó que neix de la curiositat lectora de Lolita Bosch que ens proposa fer una immersió insòlita i poc freqüent en la nova narrativa catalana. L'escriptora ha seleccionat contes inèdits i publicats, fragments de novel·la, escriptors inèdits, la prosa d'alguns poetes, veus novíssimes, i d'altres que ja coneixem i estimem. Una cinquantena de textos d'autors menors de quaranta-cinc anys com Francesc Serés, Jordi LLvina, Anna Carreras, Jordi Puntí, Judit Pujadó, Albert Sánchez Piñol i una llarga llista de bons autors. Un recorregut atípic i original de la narrativa actual catalana.