dijous, 28 d’octubre del 2010

EL LLIBRE DEL MES: "Los Soprano forever. Antimanual de una serie de culto"

Los Soprano és una sèrie de culte, una fita en la història de la televisió. L'èxit d'audiència i crítica va trencar esquemes al seu moment. La trama gira al voltant d'un mafiòs de Nova Jersey, Tony Soprano (James Gandolfini), i les dificultats que ha d'afrontar tant amb la seva família com amb l'organització criminal que dirigeix. La sèrie també es centra en els personatges propers a Tony, especialment en la seva dona, el seu cosí i protegit i la seva psiquiatra, amb la que segueix teràpia.

Los Soprano forever recull vuit assaigs de diferents autors (professors universitaris de filsofia, escriptors..) que als seus escrits no perden mai de vista la sèrie però la utilitzen com a trampolí per tal de reflexionar sobre temes culturals, artístics, psicològics, sociològics i filosòfics.
Per exemple, els problemes morals que planteja una obra en la que el protagonista és un mafiós sense cap escrupul que ens sedueix i ens fascina, són explorats per Noël Carrol a “Tony Soprano y nuestra simpatía por el diablo” i per Iván de los Ríos a “Mitología y desencanto. Una introducción a Tony Soprano”. Cap altra sèrie americana ha tingut mai a un protagonista tant poderòs. A dos metros bajo tierra, The Wire, Lost o Madmen són explícitament corals: el pes que asumeix Tony Soprano a la sèrie no recau en cap actor d'aquestes sèries. L'actor James Gandolfini provoca un gran magnetisme amb la seva interpretació i un guió exquisit.

Un llibre interessant, sobretot pels fans de la sèrie. Si no l'has vist, a què esperes...