dimecres, 20 de gener de 2010

"La Vanguardia" fa una tria dels 50 llibres de la dècada

El mes de gener sempre podem trobar infinitat de llistes i rankings del darrer any. N'hi ha de tot tipus: novel·les, discos, pel·lícules, fins i tot millors llistes de l'any, però a més a més, enguany trobem llistes de la dècada. El desembre passat, el diari La Vanguardia va elaborar un llista amb el que els seus periodistes i crítics han considerat els millors títols de la dècada (2000-2009), tot intentant equilibrar la qualitat literària i l'èxit social de les obres. No es tracta d'una llista conjunta, si no de la suma de les votacions individuals. També han volgut donar a la literatura catalana un tractament d'igualtat amb la resta de llengues.

Aquí teniu els cinc primers de la llista i a continuació podeu consultar un document amb la llista completa. Si ja no sabeu quines novetats triar aqui teniu alguns títols a tenir molt en compte!

1. Roberto Bolaño. 2666.


"Novel·la póstuma de l'escriptor xilè. 2666 és com un gegantí compendi literari alimentat per decenes de relats, estils diferents, un narrador ocult a la recerca també d'un centre ocult del món"

"La novel·la enllaça amb les estructures narratives de Cervantes, Sterne o Flann O'Brien i amb els actuals Vollmann, Chabon, Fresán o Forster Wallace"

2. Richard Ford. Acción de Gracias.

"Frank Bascombre, protagonista d'altres novel·les de Ford, és l'antiheroi de classe mitjana capaç d'oferir aforismes com aquesta perla : Hay verdaderamente tan pocas cosas inexplicables en este mundo. ¿Por qué es un lugar tan difícil para vivir?" .


3. Haruki Murakami. Tokio Blues.


Murakami és un dels booms literaris de la dècada, acompanyat de tota una hornada de creadors japonesos a Occident.

Haruki retrata personatges femenins de gran força, inadaptats i sensibles. És un retrat lacerant i de superació contra l'adversitat, amb viatges a les zones que les revistes fashion solen mantenir "tras un velo": clíniques, el món de la mendicitat, ara tan presents als llibres"

4. Mario Vargas Llosa. La fiesta del Chivo.

Retrat d'una de les dictadures més cruels i capritxoses del segle XX. El novel·lista peruà mescla elements realts i ficticis per tal de narrar, en tres trames diferents, l'últim dia del tirà que va esclavitzar a tres milions de dominicans, la conspiració per acabar amb la seva vida i els records de Urania Cabrera, que torna a l'illa el 1964 per tal de veure al seu pare.

5. Javier Cercas. Soldados de Salamina.

"A partir de l'afussellament frustrat del dirigent falangista Sánchez Mazas, Cercas va crear un punt d'infelxió en la manera de narrar la Guerra Civil, sense els maniqueísmes dels dos bandos quan les ferides eren encara massa recents."

"La novel·la de Cercas va ser el primer best-seller espanyol de llarga durada, més enllà de l'any que va ser publicat"

I aquí van els 45 títols següents del rànking...