dimecres, 8 de novembre del 2017

La cinemato-recomanació: “The assassin” de Hou Hsiao-Hsien (2015)



Fem una aposta? L’any 2021, “The assassin” estarà present a bona part de les llistes dels millors films d’aquesta dècada que elaboraran les revistes cinematogràfiques d’arreu del món. I és que amb aquesta cinta, el seu director, Hou Hsiao-Hsien, va realitzar una pel·lícula d’arts marcials com no s’havia fet cap fins llavors (i com no s’ha tornat a repetir).

Premiat al Festival de Cannes 2015 (Millor Director i Millor Banda Sonora) i seleccionat al Festival de Sitges d’aquell mateix any, entre molts altres reconeixements rebuts, l’argument del que és per ara el darrer film del mencionat i prestigiós cineasta taiwanès pot dur a l’engany. Contextualitzada a la Xina del segle VIII, la cinta explica la història d’una assassina que rep la missió de matar a un governador amb el qual va tenir una relació amorosa quan eren joves, generant-li la situació un dilema personal.



Fins aquí, res d’especial: una premissa força familiar. La singularitat, doncs, de “The assassin”, es troba en l’enfocament de Hsiao-Hsien, molt més interessat en el drama que en l’acció (les baralles són tan directes com breus), i en la contemplació que en la narrativa (si no traieu l’entrellat polític és normal: el director i guionista el va embolicar expressament per a que ens quedem tan sols amb la idea general).




A la Xarxa de Biblioteques trobareu més films disponibles en prèstec de Hsiao-Hsien (a qui haureu de cercar com a Hou Xiaoxian).