Set dies de juliol és la segona entrega de la trilogia policíaca de Jordi Sierra i Fabra va començar amb Quatre dies de gener. Continua la història amb Miquel Mascarell, l’últim policia de la Barcelona republicana que surt en llibertat després de ser indultat de la pena de mort i d’haver passat uns anys empresonat al Valle de los Caídos. En tornar a casa troba una ciutat gairebé desconeguda, on no li queda res ni ningú. El seu instint de policia es posa en acció quan rep un misteriós sobre amb una fotografia, diners i una adreça. Al llarg d’una setmana descobrirà els nous camins que la dictadura està traçant a Barcelona i a Espanya: l’estraperlo i la gran riquesa que proporciona als vencedors, la fam i la misèria sepultant encara els vençuts. Amb una recreació de l’ambient de la ciutat i l’època fidel i detallada, Set dies de juliol és una novel•la que ens parla de la condició humana portada al límit, i també de la seva resistència i de l’eterna esperança que l’anima.
"Era una Barcelona gris", ha resumit l'escriptor, que d'aquella època, en què era un nen, només recorda que no hi havia colors. Per compondre el relat es va ajudar, abans que res, del seu amic i escriptor Francisco González Ledesma, ja que segons la seva opinió, no abunda la literatura sobre l'època.
L'autor és especialment bel·ligerant a l'hora de recuperar la memòria històrica, una missió que en la seva faceta d'escriptor juvenil va portar a terme a Els focs de la memòria, un llibre sobre les 90.000 persones que encara avui segueixen enterrades en fosses comunes i cunetes.
Jordi Sierra i Fabra és un dels nostres escriptors més prolífics. Ja porta publicats 370 llibres entre narrativa juvenil, potser la seva vessant més coneguda, narrativa infantil, novel·la, biografia, etc. Té diversos clubs de fans i una fundació a Colòmbia que ajuda els nous talents. Ha rebut moltíssims premis, darrerament el Premi Vaixell de Vapor per Història d'un segon, i ja té escrita la novel·la que tancarà la trilogia protagonitzada per Miquel Mascarell, Cinc dies d'octubre.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada