dijous, 18 de febrer de 2010

Novetats i recomanacions: narrativa i còmicAquest mes destaquem....

Baró, Santi. El Rei d'Uruk. Barcelona : Rosa dels Vents, 2009. N Bar

El rei d'Uruk és la història de Nagar i Safia, dues dones iraquianes que tot i que pertanyen a dos mons diferents les seves vides es creuaran en el moment més dramàtic i decisiu de la seva vida: la invasió nord-americana de l'Iraq al 2002.
Les dramàtiques circumstàncies de la guerra i a les dificultats pròpies de la dona a l'Islam faran que la seva trobada esdevingui una història d'amor i amistat impossible i inoblidable.

Kawabata, Yasunari. País de neu. Barcelona : Viena, 2009. N Kaw

Per primera vegada en català, la novel·la més simbòlica del Premi Nobel japonès Yasunari Kawabata. Shimamura viatja amb tren a la regió que anomenen el País de Neu, atret pels colors del final de la tardor i per l’estil de vida tradicional que encara hi subsisteix, però sobretot hi va per tenir ocasió de veure una jove aprenent de geisha que va conèixer en un viatge anterior, quan va fer una breu estada al balneari de la muntanya. Recorda vagament els trets del seu rostre maquillat de blanc i l’olor dels seus cabells, però, com més s’esforça a recordar, més se li entela la memòria. Només mirant-se el palmell de la mà esquerra aconsegueix notar encara la tebior del cos de la noia, de la qual no sap el nom, però que espera tornar a veure en aquest viatge que ha emprès a la recerca de la bellesa, i que el portarà de la puresa de la neu a l’ardor del foc.

Roche, Charlotte. Zones humides. Barcelona : Proa, 2009. N Roc

Zones humides és una novel·la revolucionària que qüestiona un dels últims tabús del nostre temps. Charlotte Roche ha venut un milió i mig d’exemplars a Alemanya, on ha encès un debat públic al voltant de la relació que mantenim amb el nostre cos.
Helen, de divuit anys, ingressa en un hospital després de causar-se una fissura anal mentre es depilava l’entrecuix. Durant l’estada a la clínica, s’explora amb plaer i un interès gairebé científic les zones erògenes. Fins i tot demana a l’infermer Robin que li faci fotos de les parts més íntimes que no pot arribar a veure per ella mateixa. A Helen li agrada el sexe: sigui sola o en parella, masturbant-se amb pinyols d’alvocat o tenint relacions en plena menstruació. Tot i la morbositat amb què s’hi recrea, Helen sent pel seu cos un respecte més natural que si se sotmetés a les consignes cosmètiques de les revistes

Chevallier, Gabriel. La Por. Barcelona : Quaderns Crema, 2009. N Che
La por, una de les novel·les més impactants que s'han escrit mai sobre la Primera Guerra Mundial, narra les experiències viscudes per una soldat francès al front. Publicada el 1930, va ser acusada de promoure l'esperit antipatriota degut al retrat mordaç que fa de l'estament militar, i va ser condemnada a l'oblit. Recentment haestat redescoberta i Le Figaro l'ha comparat amb Viatge al fons de la nit de Céline i tempestes d'acer d'Ernst Jünger.

Crumb, Robert. Génesis. Barcelona : La Cúpula, 2009. C Cru

Després de quatre anys de documentació i treball a la seva casa de la Provença, Robert Crumb ha culminat la seva obra més ambiciosa, Génesis, una particular adaptació del primer llibre de l’Antic Testament molt fidel al text original.
Crumb, pare del còmic underground, reinterpreta amb els seu inconfundible estil, amb de més de duescentes pàgines que otorguen una expresió gràfica a "un text poderós", en paraules del dibuixant, "amb moltes capes de significat que aprofunditzen en el nostre inconscient col·lectiu, el nostre inconscient històric”