dijous, 12 de febrer del 2009

Trobada amb l'escriptora Najat El Hachmi a la biblioteca

El proper dia 11 de març a les 18.30h us oferim una xerrada amb l'escriptora Najat El Hachmi, guanyadora del Premi Ramón Llull 2008 amb la novel·la L'últim patriarca.

Najat El Hachmi (Nador, Marroc, 1979) va arribar a Vic als vuit anys, per reagrupament familiar. Va estudiar filologia àrab a la Universitat de Barcelona. Escriu des dels onze o dotze anys , al principi com un entreteniment, però poc a poc l'escriptura es va convertint en una via per canalitzar la inquietud de sentir-se en dos llocs alhora i en una manera d'acostar aquests dos mons a que pertany. El 2004 va publicar el llibre de narracions Jo també sóc catalana a l'editorial Columna, estrictament autobiogràfic en què aborda la qüestió de la identitat.

Col·labora en diversos mitjans de comunicació com al programa L'Oracle de Xavier Grasset a Catalunya Ràdio i esporàdicament publica articles a la premsa escrita. Actualment treballa com a mitjancera cultural i resideix a Granollers, on treballa de tècnica a l'Ajuntament.

Amb la novel·la L'últim patriarca Najat exposa la història d'un immigrant marroquí que s'instal·la a la Catalunya central, un patriarca omnipotent, a vegades dèspota, que es troba confrontat amb els canvis culturals que assumeix la seva filla, que trenca amb la tradició d'origen i s'adapta als valors de la nova societat en què viu.

Najat El Hachmi diu que la novel·la pot servir per entendre algunes actituds. 'Hi ha una mirada crítica a la societat d'origen, però també a la societat de recepció; als prejudicis i a la ignorància que impregnen la lectura cultural que fem dels individus. I, és clar, de figures patriarcals, masclistes i dèspotes, també se'n troben aquí; si no, no hi hauria episodis de violència domèstica.'


Organitzen conjuntament : Regidories de Convivència i Cohesió Social, Dona i Cultura de l'Ajuntament de Viladecans.