dijous, 17 de febrer del 2011

Eliacer Cansino, guanya el Premi Nacional de Literatura Infantil i Juvenil.

L'Autor i professor de Filosofia Eliacer Cansino nascut l'any 1954 a Sevilla, ha estat guardonat amb el Premi Nacional de Literatura Infantil i Juvenil corresponent a 2010 per la seva obra Una habitació a Babel. El Premi el concedeix el Ministeri de Cultura per distingir una obra d'autor espanyol, escrita en qualsevol de les llengües oficials de l'Estat i editada a Espanya durant 2009. Està dotat amb 20.000 euros.
La seva obra ha merescut tota mena de reconeixements i s'ha centrat en la literatura infantil i juvenil amb títols com: El llapis que va trobar el seu nom (2005), Un desastre de pel·lícula (2005), El gegant que va llegir El Quixot (2005), Sessió golfa (2007), Llegendes de Bécquer (2008), Les meves primeres llegendes de Bécquer (2008), Una habitació a Babel (2009), Ok, senyor Foster (2009) o Julián té por (2009). Ha escrit també la novel·la L'aposta de Pascal (2004) o Acer inoblidable (2005).

Eliacer Cansino Macías ha obtingut altres premis com són el Premi Internacional Infanta Elena (1992) per Yo, Robinson Sánchez, habiendo naufragado, Premi Lazarillo (1997) per El misterio Velázquez, Premi Anaya de Literatura Infantil i Juvenil (2009) per Una habitación en Babel, i el Premi Alanda de Narrativa Juvenil (2009) per Ok, Senyor Foster.

L'Obra guanyadora: Una habitación en babel, tracta d'un lloc anomenat torre, que és l'edifici més gran del poble, un bloc àcid e inhumà, on viuen tantes persones com en una urbanització de cases adosades que acaben de construir a les afores. Les persones que apareixen estan instalades en prestatges de l'aire, com llibres, cadascuna amb les seves històries, algunes bones i altres dolentes unes a punt d'obrir-se i altres de tancar-se, però en definitiva totes tenen una finalitat en comú: buscar alguna cosa, un objecte, una persona...
L'autor describeix magistralment els personatges que representen les cares d'una mateixa situació social del sur d'Espanya, veïns que comparteixen una barreja de races, llengües, orígens, problemes i al mateix temps una inusitada vitalitat.
En declaracions al diari El País, Cansino afirma sobre aquest llibre: "El tema clave es la esperanza. Una novela siempre tiene que contener una dosis de esperanza. Cualquier persona que trabaje con jóvenes debe tener una mirada optimista y ha de creer que la felicidad es posible".